În săptămână 17-25 octombrie am fost în turneu cu proiectul Faces of Autism la Cluj și Oradea, pentru că am avut vacanță. Probabil stiți deja de proiectul meu Faces of Autism, care l-am lansat anul acesta pe 2 Aprilie.
În proiectul Faces of Autism eu fotografiez copii, tineri și adulți cu autism, ca și mine și le public portretele pe siteul proiectului FacesofAutism.ro pe care vă invit să-l vizitați.
Am stat la Cluj de sâmbătă până joi și am fost tare bucuros când am primit o invitație de la prietenul nostru Cornel Stanciu să mergem să petrecem un weekend la pensiunea Bike Check Inn.
Pe 17 octombrie am plecat de dimineață spre Cluj. Drumul a durat a cam 6 ore și a fost destul de ușor. Aș vrea să vă spun că în această etapă a proiectului meu am avut când ca partener de mobilitate compania Dacia care ne-a oferit un Duster pentru acest drum.
Am ajuns la Cluj cam pe la ora 4 după amiaza și ne-am cazat la hotel. Apoi am mers să ne plimbăm prin centrul clujului. Nu e pentru prima dată când merg la Cluj. Mi-a plăcut foarte mult și acum centrul orașului mai ales Strada Matei Corvin unde am văzut unele dintre primele lumini instalate în Cluj ca urmare de campaniilor făcute de Asociația Daisler.
M-am bucurat de două ori pentru că în 2019 l-am cunoscut pe Andi Daiszler, când am participat la TedX Eroilor. Dacă doriți să aflați mai multe despre Proiectele Asociației Daisler vă recomand să vedeți reportajul făcut de prietenii de la Press One. A fost o seară frumoasă, ne era dor de Cluj.
Dumincă am mers să vizităm Castelul Bannfy de lângă Cluj unde se organizează de obicei Festivalul Electric Castle. Am făcut cu tati o glumă că nu avem cu noi pelerine de ploaie și cizmele de cauciuc. Poate am fi avut nevoie de pelerine deși sincer nu ploua așa tare.
În zona deschisă de vizitare nu era noroi deci nu aveam ce face cu cizmele 🙂 . Castelul Bannfy este foarte frumos și am văzut că mai multe părți din el se renovează. Am fi vrut să mai stăm acolo dar ploaia ne-a gonit înapoi la Cluj.
Luni ne-am continuat plimbările prin centrul Clujului. Atunci am văzut pentru prima dată un canal al râului Someș care este denumit Mica Veneție.
În aceea după amiază ne-am întâlnit cu Valeriu, care face parte din proiectul meu Faces of Autism și care a aceptat să ne întâlnim și să îi mai fac câteva fotografii noi.
Împreună cu Valeriu am mers în Parcul Central din Cluj unde i-am făcut noi portrete. În parc am văzut o expoziție de fotografii din Spania care mi-a adus aminte de excursia pe care am făcut-o în Spania în 2018. Tot acolo am găsit și o fântână de care nu știam. Am fost să vedem și Podul Elisabeta unde am găsit lacătele puse de îndrăgostiți. După aceea ne-am întors la hotel.
Când ne-am plimbat marți din nou prin oraș am văzut o nouă lucrare de artă, un arc făcut de Liviu Mocan, același artist care a realizat și Stâlpii Împușcați.
Am luat prânzul la Bujole, un loc care ne place foarte mult și unde revenim de fiecare dată.
După amiază am vizitat Expoziția de fotografie Mountain Fotography. Mai târziu ne-am întâlnit din nou cu Valeriu și am făcut câteva poze în interior. A fost prima dată când am fotografiat cu un blitz pe care l-am primit împrumut de la Photo Setup.
Miercuri de dimineață am plecat spre Oradea ca să ne întâlnim cu Adina. Pe Adina am fotografiat-o prima dată anul acesta în martie în București unde venise ca să vadă o piesă de teatru.
Pe drum am văzut un indicator spre Budapesta și am realizat cât de aproape eram de Ungaria. Am văzut pe drum peisaje foarte frumoase. A fost pentru prima dată când am vizitat Oradea, dar mi-a plăcut foarte mult și vreau să revin.
Când am ajuns în Oradea am mers în Piața Unirii, care este foarte frumoasă și are clădiri și palate interesante care au fost renovate de curând.
Mai departe am mers pe Pasajul Vulturul Negru pe care vă recomand să îl vizitați dacă ajungeți prin Oradea.
Apoi am mers pe o stradă principală din Oradea unde ne-am întâlnit cu Adina ca să o fotografiez. Am mers în Parcul 1 Decembrie ca să îi fac fotografii pentru proiect. Adina ne-a prezentat mai multe obiective din oraș printre care și Cetatea Oradea, care mi-a plăcut foarte mult.
De la Cetate ne-am întors către centru și ne-am oprit la Sinagoga Sion. Am aflat de la prietenul meu Arthur că în Oradea există 7 sinagogi. M-a impresionat cupola pe care am fotografiat-o din mai multe unghiuri.
Ne-am continuat drumul pe malul Crișului Repede până la podul din dreptul Teatrului de stat din Oradea. În Piața Unirii ne-am luat la revedere de la Adina și am mai făcut câteva fotografii pentru că apusul de soare colora foarte frumos toate clădirile de acolo. Apoi am plecat spre Cluj unde am ajuns seara târziu.
Oradea este un oraș foarte curat și civilizat, are multe clădiri renovate și merită să vă opriți să îl vizitați. După părerea mea este unul dintre cele mai frumoase orașe din România.
Dimineața dimineață zilei de 22 ocotombrie am început-o cu o vizită la Muzeul de artă din Cluj unde am văzut expoziția numită Muzeul Fotografiilor Nefăcute. Acolo am descoperit poveștile unor prieteni ai mei fotografi cum ar fi Dragoș Asaftei, Mihaela Noroc și Mihai Barbu. Ei au poveștit despre situații când ar fi putut face o fotografie și totuși nu au făcut-o.
La expoziție ne-am întâlnit cu o echipă de la TVR Cluj cu care am stat de vorbă despre expoziție dar și despre proiectele mele fotografice. Puteți să vedeți aici reportajul difuzat la TVR Cluj.
După aceea am plecat către Bunești. După 3 ore am ajuns la pensiunea Bike Check Inn. Am mai fost la Bunești de două ori anul trecut, uitați articolul scris de mine atunci.
În aceea după amiază am făcut o tură cu bicicleta până la Viscri dar de data aceasta cu biciclete închiriate de la pensiune. De data aceasta am făcut doar 20 de minute pentru că bicicletele erau electrice. În Viscri ne-am plimbat puțin pe străzile satului. Ne-am întors la Bunești pe același drum unde ne-am oprit de mai multe ori să facem fotografii pentru că acolo sunt peisaje foarte frumoase.
Vineri de dimineață am luat bicicletele și am hotărât să facem un traseu mai lung: Criț, Meșendorf, Viscri și înapoi la Bunești. Am mers mai întâi până la Criț pe malul unui râu pe care l-am traversat pe un pod rupt.
A fost mai palpitant pentru că mi-a căzut un pantof, dar din fericire nu a trebuit să intrăm în apă să îl recuperăm.
În Criț ne-am plimbat pe străzile din sat și am văzut pe Biserica Fortificată. Am plecat apoi către satul Meșendorf pe un drum destul de ușor. La Meșendorf am vizitat Biserica Fortificată și am stat de vorbă cu domnul Aurel, care se ocupă de ea. El ne-a dat să gustăm must pe care îl facea chiar atunci în curtea casei lui.
Mai departe am urmat un drum forestier din care începe un traseu de bicicletă foarte frumos, prin pădure spre Viscri. Traseul de 12 km a fost amenajat de Cornel Stanciu și prietenii lui acum câțiva ani. Deși frumos, traseul este destul de lung și probabil am fi făcut mai mult timp dacă mergeam cu bicicletele noastre. Traseul trece și prin poieni, pe lângă o stână și coboară apoi până în străzile din Viscri.
Am ajuns la Viscri mai târziu decât ne propusesem. Pe drum ne-am oprit de mai multe ori să căutăm drumul și când nu știam, i-am sunat pe Cornel și Sorin de la Bike Check Inn care ne-au ajutat cu indicații pentru traseu.
Sâmbătă am mers să vizităm Rezervația Geologică de la Racoș. Am găsit acolo Coloanele de Bazalt care mi-au plăcut foarte mult și pe care le-am fotografiat. Tot în același loc este Lacul de Smarald care m-a impresionat. În apa lacului se reflectă stâncile din jur și cerul și câteodată are o culoare verde, de unde îi vine și numele.
Lângă lac este și Vulcanul stins, primul vulcan pe care l-am văzut vreodată. Ne-am plimbat pe pantele care erau cândva conul vulcanului.
De acolo am plecat să vizităm Castelul Sukosd Bethlen din Racoș. Acolo am urcat în turnul castelului de unde se vedea foarte frumos tot satul. La prânz am mâncat în Racoș și apoi ne-am întors la Bunești. Am petrecut restul zilei la pensiune unde am discutat cu Cornel și cu alți oaspeți de acolo.
Duminică de dimineață am servit micul dejun și am plecat spre București. A fost o călătorie foarte frumoasă și am văzut locuri foarte frumoase din care unele le-am văzut pentu prima dată.
Proiectul Faces of Autism este posibil datorită unor parteneri extraordinari.
Identitatea vizuală și site-ul au fost realizate pro bono de echipa minunată de la Zitec.
Parteneri tehnici: Canon Romania, ArtKlub și Photo Setup
Parteneri media: Radio Europa FM, Kooperativa 2.0
Partener de mobilitate pentru această etapă: Dacia cu Noul Duster
Consultanți proiect: Cristina Bazavan, Dragos Asaftei, László Bodor, Ionuț Trandafirescu
Leave A Reply