Anul acesta, la începutul lui octombrie, am fost invitați să proiectăm filmul nostru documentar și să expun fotografii de ale mele, la Timișoara, cu ocazia Festivalul Night Art organizat de către Lights on Romania. Acest festival a făcut parte din manifestările legate de Capitala Europeană a Culturii.
Așa că, vineri 6 Octombrie, de dimineață am plecat din București spre Timișoara. Am primit pentru acest drum o mașină superbă, Honda HR-V, de la Asko Group, partenerii noștri de mobilitate. Am trecut prin Valea Oltului unde am văzut peisajele foarte frumoase.




Am făcut o pauză la Sibiu, unde ne-am plimbat pe strada principală din centrul vechi și am văzut Piața Mare și Piața Mică. Am mers să luăm prânzul in Piața Mică unde am mâncat pizza și unde am revăzut Podul Minciunilor. După prânz ne-am continuat drumul spre Timișoara. Am fost foarte fericit să revăd Sibiul care este un oraș foarte frumos, de care mă leagă multe amintiri. Când eram mic și nu vorbeam, veneam cu părinții mei aici foarte des.















De la Sibiu la Timișoara am mai făcut trei ore și pe drum am văzut peisaje foarte frumoase. După ce am ajuns la Timișoara, am mers să ne cazăm la apartamentul închiriat în Timișoara. După ce ne-am cazat am mers să ne vedem cu finii noștri Dumi, Mihai și Andrei și am petrecut împreună o seară foarte frumoasă.









Sâmbătă, pe 7 octombrie, am mers de dimineață să pregătim fotografiile în sala Uvt Art Center unde urma să aibă loc după amiază și prima proiecție a filmului documentar. Expoziția a conținut fotografii din călătoriile mele și portrete cu persoanele pe care le-am fotografiat în cadrul proiectului Faces of Autism.




















Sala Uvt Art Center se află într-o zonă foarte frumoasă, aproape de un parc și mai multe clădiri foarte frumoase. La aranjarea fotografiilor ne-au ajutat și finii noștri Dumi, Mihai și Andrei. După ce am montat fotografiile și am pregătit sala pentru proiecție ne-am întors înapoi la apartament. Seara, la proiecție au venit finii noștri Dumi, Mihai și Andrei, verișorii noștri Sorin, Carmen, Roxana din Deta și mai mulți prietenii de ai noștri și timișoreni.





Au venit inclusiv două persoane din cadrul proiectului Faces of Autism: Ovidiu Platon, care locuiește în Timișoara și Adina Iancu din Oradea. Adina ne-a făcut o surpriză și a venit de la Oradea împreună cu prietenul ei Arthur.
Mulțumim prietenilor de la Daisler Print House, care ne-au tipărit fotografiile pentru această expoziție.
Mulțumim prietenilor de la Facultatea de Arte din cadrul Universității de Vest Timișoara pentru că ne-au găzduit.











După ce am vizionat filmul nostru documentar am mai stat de vorbă cu cei prezenți. Apoi am mers cu Dumi, Mihai și Andrei în centrul Timișoarei pe malul Râului Bega și am văzut mai multe instalații luminoase din cadrul festivalului Night Art: licuricii și lebedele luminate de pe Bega. Mi-au plăcut foarte mult instalațile luminoase de pe râul Bega.





Am mers în Piața Victoriei unde am văzut Catedrala Mitropolitană și Opera din Timișoara. Tot în Piața Victoriei am văzut instalația Turnul Pepinieră, care este foarte interesant. Apoi am mers pe o stradă pietonală cu umbrele și cu lumini, care era foarte frumoasă. Apoi am mers în Piața Unirii să luăm cina la Pepper, unde am mâncat un burger foarte bun.









Duminică pe 8 Octombrie am mers în localitatea Deta pentru că verișorii noștri ne invitaseră la ei și de acolo să mergem împreună cu ei în Serbia. Eram foarte fericit pentru că urma să merg în a 28 țară pe care o vizitez, Serbia! Mai întâi am mers din Timișoara la Deta și acolo ne-am întâlnit cu ei. De acolo am mers cu mașina lor și am trecut granița în Serbia, a 28 țară pe care am vizitat-o. Nu aveam la noi pașapoartele dar, din fericire, aveam la noi buletinele și am putut trece cu ele chiar dacă Serbia nu este în Uniunea Europeană. În Serbia poți intra și cu buletinul ca și în alte câteva țări din zonă care nu fac parte din Uniunea Europeană.
După jumătate de oră de mers cu mașina din Deta am ajuns în orășelul Vrseț unde am mers să luăm prânzul la restaurantul Etno Kuca Dinar. Am mâncat o friptură de vită cu cartofi prăjiți foarte bună și mi-a plăcut foarte mult pâinea de acolo. Mi-a plăcut foarte restaurantul și atmosfera și mâncarea care a fost foarte bună.












Apoi am mers să vedem cetatea Kula care se află pe un deal lângă orășelul Vrseț. Până acolo am făcut 10 minute de la restaurant. De la cetatea Kula am văzut de sus orășelul Vrseț și zona din jur! Mi-a plăcut foarte mult Cetatea Kula și priveliștea foarte frumoasă de acolo. Apoi ne-am întors înapoi la Deta. Mi-a plăcut foarte mult vizita de câteva ore în Serbia și îmi doresc să revin să vizitez Serbia ca să văd capitala Belgrad și alte locuri!















În Deta verișorii noștri ne-au dus să vedem via și livada lor care sunt foarte frumoase. După ce am mai stat cu ei un pic ne-am întors înapoi la Timișoara, unde urma să aibă loc a doua proiecție a filmului nostru documentar.






A doua proiecție a avut loc la Flora pe malul râului Bega. A fost foarte faină proiecția filmului documentar și am fost foarte fericit pentru că au venit să vadă filmul nostru mai mulți oamenii treceau pe stradă și care au venit să vadă filmul! Și m-am bucurat foarte mult că a venit să vadă filmul și Andi Daiszler, fondatorul proiectelor Night Art Festival și Lights on Romania!








La ambele evenimente am oferit participanților cartea “Iubăreț de inimă albastră. Povestea unui Aspie”, scrisă de Adina. Pentru cei interesați, puteți comanda această carte aici.
După proiecție am mers să văd împreună cu mami expoziția foto „Future’s past”, semnată de Sven Marquardt, organizată în cadrul Festivalului Night Art Festival și care se afla fix lângă locul unde avusesem proiecția. Mi s-a părut foarte interesantă expoziția. Bineînțeles că am revăzut lebedele iluminate de pe Râul Bega.












Luni, pe 9 Octombrie de dimineață, am plecat înapoi spre București. Pe drum ne-am oprit să mâncăm la prânz la Sibiu unde am mâncat la un restaurantul Urban Food care ne place foarte mult și la care ne-am oprit de multe ori când am trecut prin Sibiu. Apoi ne-am continuat drumul spre București și după patru ore am ajuns înapoi în București.

Mi-a plăcut foarte mult călătoria la Timișoara în cadrul căreia am avut două proiecții ale filmului nostru documentar și o expoziție. De asemenea am fost foarte fericit pentru că am mers pentru câteva ore in Serbia a 28 țară pe care am vizitat-o! M-am bucurat foarte mult să revăd Timișoara după 7 ani! Mi-a plăcut foarte mult Timișoara care cred că este unul din cele mai frumoase orașe din România!
Cred că știți deja despre proiectul nostru Faces of Autism. Aș vrea totuși să vă reamintesc puțin despre el. L-am început acum 4 ani și de atunci am fotografiat 12 copii, tineri și adulți cu autism. Le-am publicat portretele împreună cu o scurtă poveste pe site-ul proiectului facesofautism.ro.
În plus, am realizat până acum episodul pilot al serialului documentar Faces of Autism, care este despre mine și care se numește: “David. Drumul către ceilalți” . Puteți vedea trailerul filmului documentar aici.
Puteți afla mai multe despre proiectul nostru pe site-ul proiectului și tot acolo găsiți informații despre cum puteți să ne ajutați să extindem proiectul și să continuăm filmările la următorul episod al documentarului.
Leave A Reply