De mult timp îmi doream să ajung în într-una dintre țările de pe continentul african. Așa că am ales Marocul pentru că oricum mergeam în sudul Spaniei, în Andaluzia.
Pentru asta ne-am organizat o excursie de o zi în Tangier, Maroc cu un ghid profesionist. Ca să ajungem în Africa am ales feribotul pe care urma să ne îmbarcăm din portul Tarifa. Eu eram foarte fericit pentru că Tarifa este cel mai sudic punct al Europei, un obiectiv geografic pe care voiam să-l ating de mult timp.
Din acest motiv am făcut o poză cu steagul României chiar în port. După aceea ne-am îmbarcat pe feribot. Nu era primul feribot cu care am navigat. Am mai mers o dată atunci când am traversat Marea Baltică din Finlanda până în Suedia. Atunci am mers cu un vas foarte mare.
Chiar dacă acum era mai mic, feribotul pe care ne-am îmbarcat în Tarifa, nu ne-a legănat prea tare. Traversarea strâmtorii Gibraltar până în Tangier a durat aproape o oră, timp în care noi am stat la coadă pentru viza de Maroc. Nu mi-a plăcut asta și de aceea nu vă spun povestea, poate o scrie tati pe blogul lui.
De mult timp îmi doream să ajung în Maroc, care este a 19 țară pe care o vizitez. După ce am debarcat în portul Tangier, ne-am întâlnit cu ghidul care ne-a condus la mașină.
Turul a început cu o prezentare a orașului. În Tangier am văzut foarte multe mașini Renault (taxiuri Logan vopsite în culoarea bleu, mașini Duster pentru poliție). Ghidul ne-a spus că există o fabrică Renault în Maroc, din acest motiv erau pe străzi atât de multe mașini cunoscute de mine.
Ghidul ne-a dus în mai multe zone frumoase din Tangier. Prima oprire a fost într-un cartier rezidențial numit Perdicaris unde erau case și grădini frumoase construite în secolul trecut.
Apoi am mers la capul Spartel, care este cel mai nord-vestic punct al Africii. Acolo am găsit un far construit în secolul al XIX -lea de un belgian pe nume Spartel. Atunci când a fost construit, farul folosea ca sursă de lumină lumânări și oglinzi. Farul se vizitează în interior doar o dată pe an, la aniversarea construirii lui.
De lângă far am văzut oceanul Atlantic și vapoarele care treceau prin strâmtoarea Gibraltar. Acolo erau multe stânci, pe una dintre ele era vopsită emblema orașului Tangier.
De acolo am mers pe o plajă unde ne-am plimbat cu cămilele. Mi-a plăcut foarte mult pe cămile, m-am simțit ca în deșert (îmi doresc foarte mult să ajung vreodată în deșert).
Apoi am vizitat peștera lui Hercule. Am aflat că nu are nicio legătură cu Hercule, numele find unul turistic. Peștera este de fapt o fostă cariera de piatră. Din peșteră există o ieșire direct în ocean, care se vede foarte frumos.
De la peștera lui Hercule ne-am dus pe o plajă unde am intrat cu picioarele în oceanul Atlantic. Apa oceanului era mult mai rece decât cea a mării Mediterane. Ghidul ne-a spus că în acea zonă sunt mai puțini pești, din cauza traficului de vapoare din strâmtoarea Gibraltar. Totuși, din când în când se mai pot vedea delfini care însoțesc navele și foarte rar rechini care intră împreună cu peștele ton în marea Mediterană.
De acolo am mers înapoi în Tangier și am oprit la un restaurant să mâncăm. Restaurantul se numea Annajma. La restaurant eu am mâncat friptură de vită, mami legume la cuptor iar tati un tajine cu carne de miel. Toată mâncarea a fost foarte gustoasă și ne-am simțit foarte bine la restaurant.
De la restaurant ne-am dus în medina, unde am intrat mai întâi în bazar. Eu am înțeles că medina înseamnă orașul vechi și că această denumire se găsește în mai multe orașe din nordul Africii.
În bazar se vindeau multe lucruri și mie mi-a plăcut cel mai mult zona cu mirodenii. Ne-am plimbat cam jumătate de oră prin medina. Printre cei care vindeau acolo erau și femei îmbrăcate în costume tradiționale berbere cu pălăriile lor cunoscute. Ghidul ne-a spus că nu le place să fie fotografiate. De la una dintre femei am cumpărat smochine verzi. Eu nu le-am gustat, dar mami mi-a spus că erau foarte bune.
Ghidul ne-a dus pe o terasă a unei clădiri, de unde am văzut medina de sus. După aceea am vizitat un loc cu multe covoare făcute de berberi.
Ne-am oprit la un magazin cu uleiuri de argan și mirodenii. De acolo ne-am mai plimbat prin medină și am intrat într-un magazin de unde mi-am cumpărat niște magneți și un fes otoman. Am mai vizitat și un muzeu despre civilizația marocană.
Apoi am ieșit din medină și ghidul ne-a dus cu mașina până în port. De data aceasta, viza de ieșire am primit-o în port. Așa că în tipul traversării spre Tarifa, am privit coasta africană și mai târziu cea spaniolă.
Mi-a plăcut mult în Maroc și a fost o idee foarte bună să mergem acolo cu un ghid. Abia aștept să vizitez din nou Maroc și Africa!
Leave A Reply