Anul trecut în luna noiembrie am fost invitat la o emisiune la Realitatea TV unde am cunoscut-o pe Raluca Hatmanu de la agenția Christian Tour. Atunci am vorbit foarte multe lucruri despre călătorii cu ea. Așa că mi-a propus să facem un proiect împreună cu Christian Tour, care să facă parte din campania ”Dreptul la vacanță”.
După câteva luni am ales Tunisia ca destinație a proiectului nostru, pentru că era o țară în care nu mai fusesem vreodată și ar fi fost pentru mine a doua țară de pe continentul african și a douăzeci și una țară pe care o vizitez.
Deoarece doream să mă informez, am citit cărți despre Tunisia și cât mai multe articole de pe internet. Mi-am pregătit aparatele de fotografiat Canon și tot echipamentul pe care l-am folosit acolo.
Despre Tunisia stiam că este o țară de pe continentul african. Este o țară arabă și este o țară islamică. Are ca vecini Algeria la vest și pe Libia la sud, iar la nord și la est Marea Mediterană.
Tunisia a fost colonie franceză până în 1956. De atunci, Tunisia a fost condusă de președintele Habib Bourghiba, care este recunoscut și acum ca un mare conducător al Tunisiei. În 1987 a fost înlăturat de la putere de către Ben Ali, care a condus Tunisia până în 2011.
Odată cu Primăvara Arabă regimul a fost schimbat și primele alegeri libere au fost în 2014. A fost ales noul președinte Beji Caid Essebsi, care din păcate a murit a doua zi după ce am plecat noi înapoi spre casă (25 iulie 2019). Nu știu cine este președinte interimar și nu cred că s-a stabilit încă data alegerilor pentru noul președinte.
În Tunisia am plecat pe 17 iulie împreună cu mami și tati, atunci când a fost organizat sejurul de către Christian Tour. În Tunisia am zburat cu avionul cu un zbor charter Blue Air de 2 ore și 40 minute până pe aeroportul Enfidha din Tunisia.
Este un avantaj foare mare că am zburat direct, altfel ar fi trebuit să schimbăm la Istambul sau poate la Roma sau Paris.
Am aterizat pe aeroportul Enfidha, după un zbor foarte bun. Deși la decolare am adormit toți trei, ne-am trezit deasupra Sofiei, când s-a servit masa la bord. Am survolat Bulgaria, Macedonia, Albania, Italia și Tunisia.
Aeroportul Enfidha este construit special pentru zona turistică Hammamet – Sousse, este foarte modern și are o mică oază foarte frumoasă.
În Tunisia se vorbesc două limbi: araba și franceza. Le găsim pe amândouă la toate anunțurile și indicatoarele publice. În aeroport, la controlul de pașapoarte, trebuie să completezi o foaie care se numeste card de sejour din care o parte trebuie să o păstrezi până la plecare. Trebuie dată înapoi ofițerului de la pașapoarte la plecarea din Tunisia.
În aeroport eram foarte fericit pentru că am ajuns în a 21 țară pe care o vizitez. Am fost și mai fericit, deoarece mi-au pus o ștampilă în pasaport. Apoi ne-am cumpărat cartele SIM. Am ales operatorul Orange Tunisia, era un preț foarte bun la cartele cu trafic de internet inclus. Apoi ne-am întâlnit cu reprezentantul companiei Christian Tour, care ne-a dus la autocarul cu care plecam către hotel.
Drumul până la hotel de la Aeroportul Enfidha a durat în jur de 45 minute, autocarul s-a oprit și la alte hoteluri pentru a lăsa turiștii. Am fost cazați la hotelul Marhaba Club din Sousse. La hotel erau cazați odată cu noi în jur de 15 turiști români.
Camera pe care am primit-o la ora 14 a fost foarte frumoasă, avea geamuri mari și era foarte luminoască. Am avut vedere spre curtea interioară a hotelului, care era plină de palmieri. Am avut și un balcon, unde am ieșit de mai multe ori.
Noi am stat la primul etaj, chiar în clădirea unde erau recepția și restaurantul. Până ne-am cazat am primit de la recepție brățările, cu care am mers la restaurant și am mâncat și am luat de la bar apă și cafea.
Prima zi în Tunisia a fost foarte frumoasă. De dimineață am fost la plajă și după amiaza am mers în orașul Sousse.
Pe plajă am stat până la prânz. În acea zi au fost câțiva nori și soarele nu a fost foarte puternic. Ne-am bălăcit în mare și ne-am simțit foarte bine.
Plaja nu este departe de hotel și are intrare directă din curtea hotelului. În Tunisia, Marea Mediterană este foarte curată și mi s-a părut mai caldă decât în Spania.
Pe plajele din Tunisia sunt multe atracții. Poți să te dai cu parapanta cum am făcut și eu, poți să închiriezi scutere acvatice sau pur și simplu poți să stai la plajă și să faci baie.
Noi ne-am propus să stam și la plajă, dar mai ales să facem excursii. Ne-au fost propuse mai multe excursii de partenerii Christian Tour din Tunisia. Noi am ales excursia de două zile în Deșertul Sahara și o excursie de o zi în Tunis, Cartagina, Sidi Bou Said. În plus am ales și o excursie de câteva ore la o fermă lângă Sousse unde se organiza o seară tunisiană (Medinat Alzahra).
În Sousse am mers singuri. De la hotel în centru am luat un taxi. În Tunisia față de România, mi s-a părut că taxiurile erau mai vechi și că șoferii nu respectau regulile de circulație. Toți șoferii de taxi cu care am mers noi vorbeau franceza și unii știau și engleză.
În centrul orașului Sousse am vizitat Medina, Ribatul și doar din exterior Marea Moschee.
Medina se întinde pe panta unui deal și puteți să o vizitați fie de sus de la Muzeul de Arheologie, fie de jos de la Marea Moschee. Deoarece prima dată taxiul ne-a dus la Muzeu, am vizitat-o de sus.
Sunt foarte multe magazine tradiționale unde poți să cumperi mâncare, mirodenii, îmbrăcăminte și încâlțăminte, covoare. Am văzut și frizerii tradiționale dar și cafenele, brutării și mici restaurante.
Ribatul este o parte din fortificația vechiului oraș și are inclusiv un turn unde poți urca. De sus din turn se vede foarte frumos orașul vechi, dar și cel nou. Tot de acolo am fotografiat și Marea Moschee. Acolo nu am putut intra nici în curte, deoarece am ajuns prea târziu.
A doua zi de dimineața am plecat spre deșertul Sahara. De la hotel am pornit mai întâi spre Kairouan – al patrulea oraș sfânt al musulmanilor după Mecca, Medina și Ierusalim.
În Kairouan am urcat pe terasa unui magazin de unde am văzut Marea Moschee. Apoi ne-am plimbat pe străzile din jurul moscheei și am văzut un cimitir foarte vechi.
Apoi am plecat spre locul unde am luat prânzul. Am mâncat mâncare tradițională din Tunisia.
După aceea ne-am urcat în jeep-urile cu care am mers spre Oaza Chebika unde sunt mulți palmieri, stânci și mai multe cascade cu apă rece. Apoi am mers cu jeep-urile pe dune din deșertul Sahara.
Am urcat pe stânca numită Gâtul Cămilei de unde se vedea deșert în toate părțile. În acest drum am văzut de mai multe ori miraje, pe care noi în România le numim fata morgana. Aveam senzația că în jurul nostru, la o anumită distanță era apă, dar de fapt era doar nisip și aerul fierbinte în care se reflecta cerul.
Apoi am mers să vedem decorurile Star Wars la care îmi doream să ajung de mult timp. Am văzut câteva case folosite la decoruri și inclusiv niște machete ale unor aparate din film.
Am ajuns la Tozeur, o fostă oază cu palmieri, care acum este un adevărat oraș. Acolo ne-am plimbat cu caleasca în plantația de palmieri. Am văzut acolo palmieri care dau curmale și unii care sunt folosiți pentru suc de palmier. În acea seară ne-am cazat la un hotel în Tozeur.
De dimineață ne-am trezit foarte devreme ca să prindem răsăritul la lacul Chott El Jerid. În timpul verii acesta este secat complet.
Răsăritul de soare a fost foarte interesant, am făcut foarte multe fotografii. De la lac am mers la Douz unde ne-am plimbat cu cămilele prin deșert. Apoi făcut și un tur cu ATV-ul.
Apoi am mers la o cafenea de unde se vedeau foarte frumos dealurie și un sat. Satul era Matmata unde sunt casele troglodiților – construite în stâncă sub pământ și care sunt foarte frumoase.
Oamenii acolo ne-au servit cu pâine caldă, ulei de măsline și miere de albine. Acolo am fotografiat inclusiv câteva portrete.
Pe drumul de întoarcere spre Sousse, am mers la amfiteatrul din El Jem. Acesta este al treilea ca mărime după Coloseumul din Roma și Arena din Verona și este cel mai mare din Africa.
Acolo se pregătea un spectacol de muzică simfonică și am făcut câteva fotografii unui domn care acorda un pian. Apoi ne-am întors la hotel. Excursia în Sahara a fost foarte frumoasă.
În excursia asta am încercat să fac mai multe portrete ale oamenilor din Tunisia, iată câteva din ele:
În următorul articol despre Tunisia voi vorbi despre excurisa în Tunis, Cartagina, Sidi Bou Said și seara tunisiană.
Excursia în Tunisia a avut ca partener principal Christian Tour, și face parte din campania ”Dreptul la vacanță”. Am fotografiat cu un aparat Canon EOS R, oferit de Canon România prin agenția The Good Company și cu telefonul meu.
Proiectul meu Jurnal de fotograf a fost inițiat de Cristina Bazavan și Dragoș Asaftei.
5 Comments
Salut David!
Calatoria voastra in Tunisia ni s-a parut minunata iar pozele tale sunt extraordinare! Am citit foarte multe din blogurile tale si iti uram din inima sa ajungi cat mai curand la 100 de tari si la expozitii foto in cele mai mari capitale ale lumii.
Va asteptam cu drag si in Belgia!
Multumim mult, Cezar! Va imbratisam cu drag pe toti! Belgia este pe lista lui David si in mod sigur stim cu cine sa vorbim inainte de a ajunge acolo 🙂 Cat priveste expozitiile, asta e chiar un gand bun, deocamdata David a expus exclusiv in Bucuresti. Urmeaza Cluj cat de curand. David isi diversifica proiectele, urmeaza unul inedit, veti afla vesti in curand.(Mihai)
David, citind articolul și văzând pozele, m-am simțit ca și cum aș fi fost acolo, cu voi, în Tunisia. Mulțumesc pentru experiență! Așa ceva trebuie împărtășit.
Mulțumesc mult, doamna Florea!
[…] cum v-am spus deja în primul articol despre Tunisia, noi am stat în Sousse, la hotelul Marhaba Club. Marhaba Club este un hotel de patru stele, […]