Mai fusesem o dată în Maroc în anul 2018 când am făcut o călătorie în sudul Spaniei și am traversat pentru o zi în Tangier. De aceea voiam să văd mai multe locuri din Maroc cum ar fi Marrakech sau deșertul Sahara. Așa că, anul acesta de ziua mea, în martie, am ales să mergem în Maroc la Marrakech și de acolo în deșertul Sahara! Mi-am dorit ca de ziua mea să mă trezesc în deșertul Sahara.
Maroc a fost colonie franceză și și-a obținut independența față de Franța pe 2 martie 1956. Acum Marocul este regat și actualul rege se numește Mohammed al VI-lea. Marocul se află în Africa de Nord aproape de Spania și Europa (despărțite de strâmtoarea Gibraltar) și are granițe cu Algeria, Mauritania, Spania. Are ieșiri la Oceanul Atlantic și Marea Mediterană. Este o țară mare cu o suprafață de aproape trei ori mai mare de cât a României, cu foarte multe obiective turistice. Pentru că ne rezervasem pentru această călătorie doar cinci zile, am ales să mergem în Marrakech și de acolo să facem excursia în deșertul Sahara.
Pe 22 martie de dimineață am plecat din București spre Bergamo lângă Milano în Italia, pentru că din România nu sunt zboruri directe către Maroc. Zborul până la Bergamo a durat două ore și am zburat cu compania Ryanair. După ce am aterizat la Bergamo am fost foarte fericit pentru că am trecut pe la e-gates pentru a doua oară, după ce trecusem anul trecut la Paris în Franța. În Italia poți trece pe la e-gates de la vârsta de 14 ani.
Pentru că escala a fost de cinci ore nu aveam timp să mergem să vizităm Milano așa că am mers la mall-ul din fața aeroportului unde am luat prânzul și am mâncat o pizza foarte bună. La Bergamo vă puteți lăsa bagajele la un depozit în parcarea din fața aeroportului. Așa am făcut și noi și am mers fără probleme în centrul comercial, unde am remarcat prețuri rezonabile, cel puțin la mâncare și băuturi.
Ne-am întors la aeroport și am trecut tot pe la e-gates. Îmi doresc să mai revin la Bergamo cu altă ocazie și să vizitez și orașul Milano. Apoi am decolat și zborul spre Marrakech a durat vreo trei ore. Am zburat tot cu Ryanair ca și la primul zbor. Când am am aterizat la Marrakech, eram foarte fericit pentru că ajunsesem din nou în Maroc și pentru prima dată la Marrakech, un loc pe care mi-l doream să îl vizitez de foarte mult timp!
Aeroportul din Marrakech este un aeroport foarte modern și este unul dintre cele mai frumoase aeroporturi în care am fost eu. După ce am trecut de controlul de pașapoarte am mers să cumpărăm cartele de telefon așa cum facem de obicei în toate țările care nu sunt în Uniunea Europeană. Noi am cumparat de la compania Maroc Telecom.
Apoi am fost preluați de o mașină, care ne-a dus la Riad al Nour, riadul unde am stat noi în Marrakech. Mi-a plăcut foarte mult Riad Al Nour. Pentru că riadul este situat pe o stradă extrem de îngustă din medina, mașina ne-a lăsat pe o stradă mai mare și apoi am mers pe jos până la riad. După ce ne-am cazat, am mers să vedem Piața Jemaa el-Ffnaa. Acolo era o atmosferă foarte frumoasă și multă lume era în piață, pentru că miercuri seară când am ajuns noi pe 22 martie, tocmai se anunțase începerea Ramadanului. Tot atunci am văzut și Moschea Kutoubia (uneori numele ei este scris Kutubiyya), foarte interesantă pe timp de noapte. Apoi am mers să luăm cina la un restaurant de lângă riad, unde am mâncat desigur un tajine delicios!
La Riad ne-a așteptat Bonbon, un motan foarte fotogenic.
Pe 23 martie ne-am trezit devreme pentru că mergeam în excursia în deșertul Sahara. La ora 7 de dimineața ne aștepta ghidul la ieșirea din medină. La acea oră, străzile din medina erau pustii și nu semănau deloc cu ce văzusem cu o seară înainte. După ce ne-am întâlnit cu ghidul, acesta ne-a dus în Jemaa el-Ffnaa, unde ne-am întâlnit cu restul grupului pentru excursia în Deșertul Sahara.
Primul loc unde ne-am oprit, după ce am plecat din Marrakech, a fost pe drumul din Munții Atlas. Acolo unde am făcut acest popas se vedeau munții și o parte dintre ei aveau o culoare roșiatică, specifică acestei zone. A doua oprire a fost sus pe la 1200 de metri altitudine, la un locul de panoramă de pe șosea, la Tizin Ticka, de unde se vedeau foarte frumos munții Atlas. Munții Atlas sunt fabuloși, îmi doresc ca o dată, să revin și să petrec mai mult timp făcând drumeții.
Următoarea oprire a fost după vreo oră și jumătate la Ksar-ul Ait Benhaddou unde am luat prânzul. Ksar înseamnă cetate sau sat fortificat. În unele scrieri îl veți mai găsi denumit Ighrem Ait Benhaddou, în limba berberă. Mai întâi am servit prânzul și apoi am mers să vizităm Ait Benhaddou. Am urcat pe străduțe până sus de unde se vedea foarte frumos zona. Am avut acolo un ghid local, care ne-a povestit despre istoria veche și mai recentă a locului. Acolo au locuit atât arabi și berberi cât și evrei (sefarzi veniți din Portugalia și Spania în secolul al XV-lea și care au plecat aproape toți după formarea statului Israel).
În zona cetății și pe valea râului Asif Ounila s-au făcut multe filmări pentru filme celebre, profitând de decorurile existente și de peisajul special. Mie mi-a plăcut foarte mult Ait Benhaddou, este un loc special, unde găsești vestigii istorice ale mai multor civilizații.
Am plecat de acolo către Tinghir, unde urma să stăm următoarea noapte. Pe drum am văzut din autocar studiourile de film Atlas din Ouarzazate și centrala solară termodinamică cu oglinzi și cu concentrator. În drum spre Tinghir ne-am mai oprit la un popas unde am văzut o pisică. Atunci m-am gândit la Chopper, care nu prea era prieten cu pisicile și mă întrebam, ce ar face el în Maroc unde sunt atât de multe pisici! După trei ore am ajuns la Tinghir unde ne-am cazat la hotelul Bougafer Tinghir unde am stat o noapte în drum spre Deșertul Sahara. Camera pe care am primit-o pentru că eram 3 persoane a fost de fapt un apartament, avea 3 camere și două băi. Hotelul era foarte curat și, spre bucuria lui tati serveau bere la bar 🙂 Am stat la terasă până s-a făcut frig și apoi am mers la culcare.
A doua zi, de dimineață, după ce am servit micul dejun. am mers să vizităm Canionul Todgha (Gorges du Toudgha). Pe drum spre canion ne-am oprit să vedem o vale foarte frumoasă, a râului Todra. Apoi am ajuns la canion, l-am traversat pe jos și am admirat peisajul din canion.
Apoi am mers să vedem un sat de berberi. Ca să ajungem acolo unde am traversat o zonă cu terenuri agricole pe care le lucrau oamenii din sat. În sat am mers la un atelier de fabricat covoare unde am admirat covoare marocane și berbere și cineva ne-a povestit despre viața berberilor.
Apoi am plecat spre deșertul Sahara și în drum ne-am oprit la un magazin cu haine tradiționale. De acolo de acolo mi-am cumpărat o eșarfă tradițională de purtat pe cap în deșert. După vreo două ore am ajuns în Merzuga, la marginea deșertului Sahara de unde am mers pe cămile până la campingul unde urma să stăm peste noapte.
Plimbarea pe cămile până la camping a durat o oră și a fost cea mai lungă plimbare pe camilă care am făcut-o vreodată. Eram foarte fericit pentru că ajunsesem din nou în deșert. Era a treia oară când vedeam deșertul Sahara. Am mai fost de două ori în Sahara în Tunisia și Egipt. După o oră de plimbare pe cămilă am ajuns la campingul unde am stat o noapte în deșert. Am urcat pe o dună de unde am văzut apusul de soare, care a fost foarte frumos! În aceea seară am urcat cu tati pe o dună ca să avem semnal la telefon și conexiune la internet ca să postez pe facebook și pe instagram poze. Atunci am văzut și foarte multe stele.
Pe 25 martie, de dimineață ne-am trezit la ora 5 ca să vedem răsăritul de soare din deșert. Eram foarte fericit pentru că era ziua mea de naștere (am împlinit 17 ani). După ce am servit micul dejun am plecat din camping până Merzouga tot cu cămila. Am văzut de pe cămilă răsăritul de soare și am făcut multe fotografii. După o oră am ajuns înapoi în Merzouga unde ne-am urcat în autocarul cu care am mers înapoi în Marrakech (un drum de 9 ore).
Pe drum ne-am oprit să mâncăm la Ouarzazate. După 9 ore am ajuns în Marrakech și am mers pe jos până la același riad unde am stat prima noapte în Marrakech. Mi-a plăcut foarte mult excursia în deșertul Sahara!
După ce ne-am odihnit, seara am mers să sărbătorim ziua mea de naștere la restaurantul Le Bistro Arabe din medină. Acolo am mâncat tajine și m-am bucurat foarte mult când cei de la restaurant mi-au cântat la mulți ani în limba engleză, dar și în limba arabă! Am ascultat jazz și am petrecut o seară liniștită cu mami și tati. Mâncarea a fost foarte bună, inclusiv desertul care a ținut loc de tort. Ne-am întors înapoi la riad, trecând din nou prin Piața Jemaa el-Ffnaa.
Pe 26 martie, după ce am luat micul dejun, am mers să vizităm Palatul Bahia. Pe drum spre palat am trecut prin Piața Jemaa el-Ffnaa și am mers pe mai multe străzi frumoase din medină. Piața Jemaa el-Ffnaa era aproape goală de dimineață comparativ cu seara și erau doar îmblânzitori de șerpi și oameni îmbrăcați în costume tradiționale roșii. Când am ajuns la Palatul Bahia am văzut curțile interioare care sunt foarte frumoase.
Apoi am mers să vizităm Palatul El badi care este aproape de Palatul Bahia. Acolo erau mai multe săli unde prezentau filme despre istoria palatului. Ruinele de la Palatul El Badi sunt foarte interesante. Am servit prânzul chiar lângă palat. Am mâncat o shawrma foarte bună.
După ce am mâncat am mers să vedem mormintele Saadiene care sunt foarte interesante. A fost singurul loc unde am stat puțin la coadă. În rest, majoritatea obiectivelor pe care le-am văzut nu erau aglomerate. De la morminte am plecat să ne plimbăm prin Mellah – cartierul evreiesc din Marrakech. Mellah se numesc toate cartierele evreiești din Maroc. Erau mulți oameni pe străzi, aglomerația specifică acestor locuri, multe magazine și vânzători ambulanți.
Ne-am întors înapoi la riad și ne-am odihnit câteva ore. Seara am mers în Piața Jemaa el-Ffnaa unde am mâncat la taraba 19 recomandată de prietenul nostru Radu Tudoroiu care fusese în Maroc înaintea noastră. El a publicat pe canalul lui de Youtube mai multe episoade despre drumul lor prin Maroc și Mauritania, vă recomand să-l urmăriți. Acolo am mâncat un mix de pește și fructe de mare care au fost foarte bune! După aceea am urcat pe terasa unui restaurant să vedem de sus Piața Jemaa el-Ffnaa. Priveliștea cu Piața Jemaa el-Ffnaa era foarte frumoasă, am stat acolo să bem un suc.
Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre Piața Jemaa el-Ffnaa care separă orașul Marrakech în partea modernă (Gueliz) și cea veche (medina). Original, piața s-a numit Place des Trépassés (Piața spiritelor plecate), nume dat după o epidemie de ciumă care a durat 9 ani, între 1598 și 1607, când foarte mulți dintre locuitorii Marrakech-ului au murit.
Piața este un loc incredibil, plin de comercianți, jongleuri, muzicieni, acrobați și artiști care fac tatuaje. Este faimoasă printre turiști și în anul 1985 a fost înscrisă, alături de întreaga medină a Marrakech-ului, în Patrimoniul Mondial Unesco. În 2001, Piața Jemaa el-Ffnaa a fost proclamată patrimoniu cultural și imaterial.
Pe 27 Martie de dimineață am mers să vedem Grădinile Majorelle. Au fost construite în decurs de 40 de ani de pictorul francez Jacques Majorelle. În anii 80 au fost cumpărate de Yves Saint Laurent și Pierre Bergé. Mi-a plăcut mult ceva ce am găsit scris pe site-ul Grădinilor Majorelle (unde se cumpără biletele exclusiv online). Yves Saint Laurent spunea: “Mulți ani, Grădinile Majorelle mi-au oferit o sursă inepuizabilă de inspirație și am visat deseori culorile lor unice”.
Grădinile se află în partea nouă a Marrakechului și așa cum spuneam mai sus, trebuie să cumperi bilete online înainte să mergi. Noi ne-am plimbat cam o oră prin grădini și am văzut casa lui Yves Saint Laurant. Grădinile Majorelle sunt unul din cele mai frumoase obiective din Marrakech și nu trebuie să le ratați.
Apoi ne-am întors la riad unde am luat micul dejun. Mai târziu am mers prin pe jos prin medină să vizităm Muzeul Fotografiei din Marrakech. Acolo am văzut foarte multe fotografii făcute de fotografi celebri dar și de anonimi. Erau fotografii inclusiv din anii 1800, de la începuturile fotografiei. Am văzut scene din medină, din Piața Jemaa el-Ffnaa dar și o mulțime de portrete incredibile.
Apoi am mers pe mai multe străzi frumoase din medină și prin bazar. Am ajuns din nou în Piața Jemaa el-Ffnaa care era puțin mai plină decât dimineața, unde am văzut din nou dresori de serpi și am fotografiat din unul dintre oamenii îmbrăcați în roșu care îți cer banii de obicei dacă vrei să le faci poze. De acolo am mers să fotografiem Moschea Kutoubia, care este foarte frumoasă!
După aceea am mers să luăm prânzul la un restaurant sus pe o terasă aproape de riad. Acolo am mâncat un tajine foarte bun! Ne-am întors la riad de unde am luat bagajele și am plecat spre aeroportul din Marrakech. Am zburat spre Madrid, unde am făcut escală o noapte în drum înapoi spre București.
De la Marrakech la Madrid am zburat cu Iberia, compania de linie a Spaniei. După două ore am aterizat pe aeroportul din Madrid care este foarte mare și foarte frumos. După ce am trecut de controlul de pașapoarte am luat un tren până în alt terminal de unde am ridicat bagajele. Apoi am luat un taxi până la Hotelul Villa De Barajas unde am petrecut noaptea și care se află în localitatea Barajas de lângă aeroport. După ce ne-am cazat am mers să mâncăm la Restaurantul La Latina unde am mâncat un mâncat un tapas și un burger foarte bun! Atmosfera era tipic spaniolă, ne-am amintit cu drag de ultima noastră călătorie la Sitges.
Pe 28 Martie de dimineață am mers înapoi la aeroportul din Madrid de unde am zburat la București. Zborul a durat trei ore și am zburat cu Ryanair. Din păcate nu am apucat să vizitez Madridul pentru că am stat doar o noapte lângă aeroport, așa că îmi doresc să revin să vizitez capitala Spaniei.
Mi-a plăcut foarte mult Marrakech, care este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut! Îmi doresc foarte mult să revin în Maroc și să văd Chefchaouen, Fes, Meknes, Rabat, Casablanca, Essaouira.
Vă recomand să vizitați Marocul, pentru mine a fost una din cele mai frumoase călătorii, aș fi vrut să petrec mai mult timp acolo.
Resurse utile pentru călătoria în Maroc:
- Blogul lui Cezar Dumitru: https://www.imperatortravel.ro/categoria/destinatii/africa/maroc
- Canalul Youtube Radu Tudoroiu: https://www.youtube.com/@RaduTudoroiu
- Articole interesante despre obiective turistice din Maroc
- Excursie Marrakesh – Merzouga Sahara – Marrakesh (3 zile 2 nopți)
- Grădinile Majorelle: Https://www.jardinmajorelle.com
- Riad Al Nour
- Le Bistro Arabe
- Muzeul Fotografiei din Marrakesh
- Palatul Bahia
- Palatul El Badi
Leave A Reply