Așa cum v-am spus deja în primul articol despre Tunisia, noi am stat în Sousse, la hotelul Marhaba Club. Marhaba Club este un hotel de patru stele, amplasat chiar în orașul Sousse, pe malul mării Mediterane.
Am dormit toate nopțile acolo, mai puțin cea în care am fost în excursia din Sahara, când am stat o noapte în Tozeur. De la aeroportul Enfidha se fac cam 45 de minute până la hotel.
În toate zilele când ne-am dorit să facem plajă, am ales să mergem la mare, deși hotelul avea două piscine mari și una cu tobogane cu apă. Plaja hotelului este foarte curată și erau oameni care se ocupau de ea tot timpul. În prima seară am vrut să mergem pe plajă, dar ea se închide pe timpul serii și al nopții, pentru întreținere.
Pe plajă sunt șezlonguri și umbrele și există și un bar de unde poți să iei apă, sucuri și băuturi cu alcool pentru adulți. Am văzut pe plajă și animatori care invitau turiștii la dans și la gimnastică.
Mi-a plăcut nisipul de pe plajă. Era foarte fin și devenea fierbinte la prânz.
Noi am făcut plajă trei zile. Într-una din zile a fost înnorat și chiar a plouat puțin, dar în celelalte a fost cald, chiar foarte cald. În toate zilele, chiar dacă am fost sau nu la plajă, ne-am dat cu cremă de soare și nu am avut probleme.
Am înotat mult în mare și chiar m-am scufundat cu masca mea de snorkeling din Australia. Într-una din zile ne-am dat cu parapanta. Am decolat de pe plajă, când ne-a tras o barcă. Am zburat cam 10 minute și mi-a plăcut foarte tare. Când am ajuns sus, era liniște, se auzea doar vântul.
În afară de excursia în deșertul Sahara (despre care am scris în primul articol) am vizitat și partea de nord a Tunisiei. Noi am mers la ruinele de la Cartagina, la Sidi Bou Said și în capitala Tunis.
În Cartagina am văzut situl arhelogic din jurul colinei Birsa, la 10 km de Tunis. Despre orașul Cartagina știu că a fost construit de fenicieni. Locuitorii orașului, numiți mai târziu puni, s-au războit cu romanii și au fost învinși.
Situl arheologic Cartagina este înconjurat de cartiere de case, inclusiv de un palat construit pentru președintele Habib Burghiba. Sunt multe ziduri și coloane acolo, dar se spune că multe au fost dărâmate pentru a se construi în locul lor case.
Am stat jumătate de oră acolo, apoi am mers chiar pe colina Birsa, de unde se vede foarte bine orașul Tunis. Acolo există și o catedrală catolică (Saint Louis, cunoscută și sub numele de Acropolium Cartagina).
Din ghidul Routard am aflat următoarele: catedrala Saint Louis, a fost construită în stil bizantin maur la sfârșitul secolului al XIX în onoarea regelui Franței Louis al IX-lea, mort la Cartagina în 1270. Astăzi catedrala este folosită atât pentru ceremonii religioase cât și pentru concerte, expoziții. Am făcut mai multe fotografii aici. Am plecat mai departe spre Sidi Bu Said.
Sidi Bou Said este un oraș foarte frumos care mi-a plăcut foarte mult. Seamănă cu Santorini din Grecia și are un port destul de mare. Clădirile sunt albe și ușile și ferestrele sunt vopsite în albastru. Este un oraș unde erau foarte mulți turiști. Era aglomerat prin oraș. Am făcut foarte multe poze prin oraș la porți și la case și pe străzi și de sus la port și la plajă.
După ce am luat prânzul, am mers în capitala Tunis. Acolo am vizitat medina și ne-am plimbat pe bulevardul Habib Bourghiba din centrul capitalei Tunisiei. Despre Tunis știu că este cel mai mare oraș din Tunisia.
În medină am urcat pe o acoperișul unui magazin și de acolo se vedea foarte bine toată zona. Pe clădire erau niște resturi mai vechi de construcții. Acolo aproape toate casele sunt lipite una de cealaltă. Erau foarte multe magazine, cu mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, genți și multe alte lucruri de vânzare.
Ne-am plimbat apoi pe bulevard, unde am intrat în mai multe magazine.
Am intrat într-o librărie unde erau foarte multe cărți în limba arabă dar și în franceză. Eu sunt foarte interesat de țările din Orientul Mijlociu, Africa și am fost foarte mirat că am văzut o carte despre dictatorul libian Gaddafi. Era în limba arabă, de aceea nu știu de cine era scrisă și ce povestea.
Pe bulevardul Habib Bourghiba am văzut într-o intersecție un ceas care este foarte faimos. Tot acolo am văzut o clădire foarte interesantă, cu o formă ciudată. Pe bulevard, chiar aproape de intrarea in medina este și o altă catedrală catolică, numită Saint-Vincent-de-Paul. Aceasta era închisă la acea oră și nu am putut să o vizităm.
Ne-am întors seara la hotel în Sousse. Mi-a plăcut excursia, pentru că am văzut multe locuri interesante.
În afară de aceste două excursii am mai plecat de la hotel într-o seară, la o fermă de lângă Sousse. Acolo a fost organizată pentru turiști o seară cu muzică și dansuri tradiționale. A fost un spectacol de echitație și mai târziu un show cu lumini și lasere despre istoria Tunisiei.
Au fost arătate cele mai importante momente din istoria Tunisiei: venirea fenicienilor, ocupația romană, viața în timpul imperiului bizantin, sosirea islamului, ocupația turcă, protectoratul francez și perioada actuală, de după primăvara arabă.
Și în aceste zile am fotografiat oameni prietenoși din Tunisia care mi-au zâmbit, sper să vă placă și vouă imaginile de mai jos:
Sejurul în Tunisia a fost minunat pentru mine și părinții mei. Ne-am relaxat dar am și vizitat foarte multe locuri, așa cum facem în fiecare excursie. Este prima dată când mergem într-un sejur organizat și prietenii de la Christian Tour ne-au făcut să ne simțim foarte bine.
De aceea doresc să le mulțumesc mult pentru că datorită lor am vizitat Tunisia, a 21-a țară pentru mine. Nu știu dacă voi reveni așa curând aici. Dacă aș mai reveni aș vrea să văd Insula Djerba, Tatouine și alte locuri din deșert.
Jurnal de fotograf este un proiect inițiat de prietenii mei Cristina Bazavan și Dragoș Asaftei. Sejurul din Tunisia a fost oferit de Christian Tour în cadrul inițiativei ”Dreptul la vacanță”.
Fotografile din Tunisia, făcute cu un aparat Canon EOS R și cu telefonul meu le voi expune anul acesta într-o expoziție pe care o voi anunța cât de curând.
Leave A Reply