Patru zile în Grecia. La Vatoped în Athos

Patru zile în Grecia. La Vatoped în Athos

Joia trecută am plecat de dimineața cu mașina spre Grecia. Am mers doar cu Tati și cu Dan, colegul lui de liceu. Mami nu a putut veni pentru că în Athos au voie să intre numai bărbații. Dan a cerut și primit pentru noi permisele de intrare în Athos. După o oră am ajuns la Giurgiu la granița cu Bulgaria. Nu știu de ce, dar la graniță am așteptat aproape o oră, deși erau puține mașini. După ce am trecut ne-am îndreptat spre Grecia pe traseul care trece pe lângă Sofia, capitala Bulgariei.

În drum am văzut un panou pe care scria CIREȘE și ne-am adus aminte de glumele de pe internet. Pe drum în Bulgaria ne-am oprit la o benzinărie să mâncăm. Acolo erau doi căței pe care i-am fotografiat.

După aceia din drum am văzut Munții Balcani din Bulgaria și i-am fotografiat. Apoi am trecut pe lângă Sofia capitala Bulgariei. De pe centura orașului eu am făcut câteva poze. Atunci ne-am oprit la o benzinărie ca tati să bea o cafea. Apoi ne-am continuat drumul spre granița cu Grecia. După Sofia am trecut prin niște munți – nu știu cum se numeau. Acolo am văzut turiști care făceau rafting pe un râu.

Apoi am trecut granița cu Grecia pe la Kulata. Acolo am făcut o poză la panoul unde scria că am intrat în Grecia. Eu eram fericit că am intrat în Grecia pentru că era prima dată când ajunjeam în Grecia și pentru mine era a 17 țară pe care o vizitam.

 

Cum am ajuns lângă mare, la Asprovalta, tati a oprit și am stat câteva minute pe nisip și am intrat cu picioarele în mare.

După aproape trei ore am ajuns la stațiunea Nea Roda din regiunea Halkidiki unde trebuia să dormim o noapte. Tati a ales un traseu greșit pe GPS și am mers pe niște drumuri foarte înguste și abrupte, dar am ajuns cu bine la Nea Roda.

La Nea Roda am stat într-un apartament închiriat prin AirBNB care era chiar pe plajă.

După ce ne-am cazat la stațiunea Nea Roda am mers la un restaurant să mâncăm. Dupa aceea ne-am plimbat pe plaja din stațiunea Nea Roda apoi am mers și ne-am culcat.

De dimineață când ne-am trezit am apucat să vedem din balcon din locul de unde eram cazati răsăritul la stațiunea Nea Roda.

După aceea am mâncat și ne-am dus la portul din orașul Ierissos ca să luăm vaporul spre Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos.

Am plecat cu un vaporaș numit Panagia. Pe mare erau valuri mari și m-au stropit un pic. De pe vapor am văzut câțiva delfini și peisaje foarte frumoase.

Dupa aceea am ajuns la Mănăstirea Vatoped unde am mâncat o gustare și apoi ne-am cazat. Apoi am mers un pic pe plaja de lângă mânăstire unde mi-am băgat puțin mâinile în apă.

După amiaza la ora 5 ne-am dus la slujbă. După o oră, când s-a terminat slujba ne-am dus să mâncăm. La masă am stat lângă mai mulți călugări. Unul dintre ei se numea Zora și era armean. El vorbea un puțin românește și îmi spunea: mâncare, mâncare și îmi punea în farfurie multe bunătăți (fasole, sfeclă roșe, salată, fructe si la sfârșit o colivă foarte bună).

La Mănăstirea Vatoped am cunoscut mai mulți călugări români: Theologu, Chiril, Daniil, Pahomie

Apoi am mers și am stat de vorbă cu alți pelerini. Am mers să ne odihnim și ne-am culcat. A doua ne-am trezit la ora patru dimineața ca să mergem la slujba de dimineață. Slujba a avut loc în altă biserică din mânăstire. Dupa ce s-a terminat slujba ne-am dus să mâncăm. Apoi am mers să ajutăm pe părintele Pantelimon la albine. Tati a lipit niște tăvițe din care albinele veneau să bea apă. După ce am ajutat la albine ne-am dus pe plaja de lângă mânăstire și am făcut fotografii.

Era foarte cald, așa că ne-am dus să ne culcăm un pic la prânz. După aceea la ora cinci după amiază ne-am dus la slujba de după amiază. Apoi după ce s-a terminat slujba ne-am dus să mâncăm. Apoi seara ne-am dus să ne spovedim. Am așteptat cam mult până ne-am spovedit pentru că erau foarte mulți oameni care așteptau la rând. După ce ne-am spovedit ne-am dus în cameră și ne-am culcat.

Dimineața la ora șapte ne-am dus la slujbă și acolo ne-am împărtășit. Apoi dupa ce s-a terminat slujba ne-am dus să mâncăm. După aceea ne-am dus în cameră ca să ne facem bagajele pentru că în acea zi aveam vaporul spre Ierissos.

Apoi după ce am făcut bagajele ne-am dus în portul mânăstiri și am așteptat vaporul. Apoi a venit vaporul și am plecat spre Ierissos. De pe vapor eu am făcut multe fotografii. Când am ajuns în Portul Ierissos, noi am luat mașina. La plecare din Ierissos ne-am oprit pentru câteva minute in orașul Ouranopolis și acolo am văzut un turn și o plajă foarte frumoasă cu apă foarte albastră și le-am fotografiat.

Apoi am plecat spre granița cu Bulgaria. In drum ne-am oprit un pic ca să luăm niște cireșe, de data aceasta din Grecia. După aceeea am ajuns la granița cu Bulgaria. După ce am trecut granița cu Bulgaria ne-am îndreptat spre Sofia capitala Bulgariei unde trebuia să dormim o noapte. În drum am văzut din nou turiști care făceau rafiting ca și la venire prin aceiași munți.

Apoi după câtva timp am ajuns în Sofia și ne-am cazat la AirBNB. După aceea am ieșit în centrul Sofiei. Pentru mine este prima dată când ajung în Sofia. Când am ajuns în centrul Sofiei am văzut catedrala Sveta Nedelya, Palatul Justitiei.

Apoi ne-am plimbat pe o stradă pietonală. După aceeea ne-am dus vedem Piața Nezavisimost. După aceea am văzut o moschee care era construită de pe vremea Imperiului Otoman. Apoi am văzut monumentul Sveta Sofia. Deși era seară am reușit să vedem multe locuri frumoase din capitala Bulgariei. Am văzut și un tramvai interesant.

Dupa aceea am mers la restaurantul Happy unde eu am mâncat carne de vită. (prima dată am cerut paste, dar mi s-a făcut poftă și am făcut schimb cu tati). După masă ne-am întors la apartamentul închiriat.

De dimineață ne-am trezit și am plecat spre România. În drum spre România ne-am oprit doar la o benzinărie.

Apoi după câteva ore am ajuns la Ruse și am trecut granița cu România. După încă o oră am ajuns acasă.

Împărtășește...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Responses

  1. Vlad Macovei
    8 iunie 2018

Write a response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.