De mult timp îmi doream să vizitez faimosul Istanbul. Mai vizitasem Turcia înainte dar că fusesem doar în Antalya și Kușadasi. Prima dată îmi planificasem să mergem la Istanbul în martie 2020 de ziua mea dar atunci a început pandemia de coronavirus și fuseseră puse restricții.
Tot în 2020 am mai încercat să merg o dată în august apoi în decembrie,dar n-am reușit. Abia în 2021 în martie am reușit să ajung profitând că Turcia era pe lista verde a României.
Așa că pe 24 martie de dimineață am mers cu Uber până la aeroportul Otopeni unde am făcut check in pentru zborul spre Istanbul. Pentru Turcia îți trebuia atunci test PCR de Coronavirus făcut cu 72 de ore înainte de plecare. Trebuie să te înregistrezi pe siteul Ministerului Sănătăți din Turcia ( register.health.gov.tr )pentru ca să poți intra în Turcia și să ai acces la cazare, transport în comun și unele muzee (nouă ne-au cerut inclusiv la Turnul Galata). De când ne-am întors noi Turcia nu mai este pe lista verde, așa că vă recomand să vă informați înainte. Eu verific mereu pe site-ul MAE toate condițiile de călătorie specifice ale unei țări (aici Turcia ) și ultima actualizare a listei țărilor cu risc epidemiologic.
Aeroportul era mult mai liber decât atunci când plecasem în Egipt. Am zburat cu Turkish Arlines și mi-a plăcut foarte mult zborul cu ei, pentru că respectau toate măsurile de igienă și prevenire a trasmiterii covid. Am primit și un kit cu mască și servețele dezinfectante. Mai zburasem cu ei în urmă cu câțiva ani în Antalya dar acum a fost prima dată când am zburat cu un Airbus A 330. Zborul a durat o oră 20 de minute până la noul aeroport din Istanbul. Traseul de zbor a inclus Varna, Burgas și Istanbul.
În aeroportul nou din Istanbul am văzut mai multe avioane ale mai multor compani aeriene care nu vin în București, ca Uzbekistan Airlines, Air Albania, Oman Air, Tunis Air, Iran Air și Egypt Air. Aeroportul nou din Istanbul mi s-a părut foarte interesant și foarte modern. Fusesem în vechiul aeroport Ataturk de mai multe ori și a fost de fiecare dată foarte aglomerat, mai ales la controlul de pasapoarte.
De data aceasta noi am trecut mai repede pe la controlul de pasapoarte deși erau poate aproape 100 de oameni la pasapoarte. Pentru a intra în Turcia, ca cetațean român, îți trebuie pasaport valabil cel puțin 6 luni înainte și nu ai nevoie de viză.
După am luat bagajele și am cumpărat cartele sim locale, de la Vodafone Turcia. Am fost așteptați la ieșirea de la aeroport de un sofer trimis de la hotel, de unde comandasem transfer de la eroport. Până la hotel de la aeroport am făcut o oră. Noi la hotel am aveam rezervată o cameră obișnuită la hotel dar când am ajuns am avut surpriza să primim un apartament foarte frumos cu vedere la Marea Marmara.
Hotelul unde am stat se numește Yilsam Sultanahmet și este situat foarte aproape de atracțiile importante de la Istanbul și se afla în zona Sultanahmet. Apoi am început să vizităm centrul orașului Istanbul. Mai întâi am văzut Coloana lui Constantin și Obeliscul Egiptean. Am văzut din afară Aya Sophia (care până acum un an era muzeu) și de anul trecut este moschee. Se poate vizita în continuare. Am fotografiat apoi și Moschea Albastră.
Apoi am mers să luăm prânzul la un restaurant, unde am mâncat kebab cu humus și cu supă de linte. Pentru că era destul de frig ne-am întors la hotel, de unde am admirat apusul de soare.
A doua zi, chiar de ziua mea, m-am trezit văzând pe geam ninsoare și era o surpriză pentru că la Istanbul ninge rar. Dar zăpada s-a topit foarte repede. M-am bucurat de mesajele primite de la mulți ani. După ce am luat micul dejun am plecat să vizităm Istanbul. Eu credeam că va fi o vreme urâtă, dar a fost foarte frumosasă vremea.
Am mers să vzităm Aya Sophia, care mi-a plăcut foarte mult. Când veți merge acolo, veți găsi o mochetă pe pardoseală și trebuie să vă descălțați ca în orice moschee. Apoi voiam să vizitez Basilica Cisternă dar era în restaurare, așa că o voi vizita când o să mai ajung la Istanbul.
Am mers să vizităm Moschea Albastră în interior dar era în restaurare o parte din ea așa că nu am văzut prea mult din ea. Aya Sophia și Moschea Albastră sunt gratis, nu trebuie să plătești nimic pentru că sunt moschei cu acces public.
De la Moschea Albastră, am mers să vizităm Palatul Topkapi, unde am văzut grădinile palatului, paviloniul Bagdad, Pavilonul Yerevan. De la palat am admirat cum se vedea partea asiatică a Istanbulului și o parte din partea europeană.
Am mai văzut și Sala Armelor unde era expusă la zona cu capturi de război sabia lui Stefan cel Mare. Am cumpărat bilet și pentru intrarea în clădirea haremului unde am văzut camerele imperiale și cele unde stăteau femeile sultanilor.
Mai târziu am mers la Restaurantul Piere Loti pentru a sărbători ziua mea. Restaurantul era pe terasă, de unde se vedea foarte frumos Moschea Albastră și toată zona Sultanahmet. Am mâncat Iskander cu carne de vită. De la restaurant ne-am întors la hotel unde ne-am odihnit până am plecat pentru a ne plimba cu vaporașul pe Bosfor.
Am mers cu microbuzul până la Portul Galata de unde am luat vaporașul și am început plimbarea. Noi am rezervat plimbarea de la hotel cu Blue Brothers Tour. Mi-a plăcut foarte mult plimbarea pe Bosfor pentru că am văzut clădiri foarte frumoase. Am văzut mai multe palate cum ar fi Dolmabahce.
Am văzut de pe vas și Stadionul Besiktas. Am trecut și pe la Podul Bosfor și al doilea pod Sultan Mehmet. Am mers puțin și pe lăngă partea asiatică a Istanbului unde erau și acolo vile foarte interesante și am trecut și pe lângă Insula Fecioarei. După aceea ne-am întors la Portul Galata de unde am fost dusi la hotel. Mi-a plăcut foarte mult plimbarea pe Bosfor.
A treia zi am mers spre Marele Bazar și am văzut mai multe magazine interesante cu baclavale. În Istanbul am văzut și o linie de tramvai modern. Marele Bazar mi-a plăcut foarte mult pentru că era curat față de alte bazaruri pe care le-am văzut și pentru că am văzut mirodenii și multe alte mărfuri interesante. Marele Bazar din Istanbul este cel mai mare bazar din lume.
De la Marele Bazar am mers să vizităm Moschea Sulemanye, unde am văzut și mormântul lui Suleiman Magnificul. De la Moschee am admirat o priveliște faină către Podul Galata și Turnul Galta. Am putut vedea doar curtea moscheii pentru că în interior se dezinfecta. După aceea am mers să vedem Apeductul lui Valens.
Până la Apeductul lui Valens am mers printr-un cartier din Istanbul unde am văzut mai multe clădiri și case și am găsit o casă arsă care arăta foarte interesant. După ce am văzut apeductul, am mers pe jos până la restaurantul Piere Loti unde mersesem și cu o zi înainte. În drum spre restaurant am trecut pe lângă Moschea Bayazit și o coloană. La restaurant mâncasem tot Iskander ca și cu o zi înainte. După ce am luat prânzul ne-am întors la hotel unde am dormit puțin.
După amiaza am ales să mergem de hotel mai întâi până la Podul Galata, pe care l-am traversat și unde am văzut foarte mulți pescari. De la pod am mers la Turnul Galata unde am urcat în turn, de unde se vedea foarte frumos tot orașul Istanbul. Lângă turn am văzut o mireasă și un mire care se căsătoreau. Am tercut și prin bazarul egiptean, unde erau foarte multe mirodenii.
Am mers în continuare pe strada Istiklal unde am văzut celebrul tramvai roșu din Istanbul. Pe stradă erau foarte mulți oameni. Am mâncat și o înghețată pe strada Istiklal care mi-a fost servită în stilul tradițional turcesc. Am ajuns în Piața Taksim unde am văzut un monument al lui Ataturk și mai multe clădiri și hoteluri. Ne-am întors pe întuneric la hotel. A fost ziua în care am mers cel mai mult pe jos în Istanbul adică 27.000 de pași.
A patra zi am ales să mergem pe partea asiatică a Istanbului așa că am luat feribotul din portul Kabitaș, destul de departe de Podul Galata, până unde am mers pe jos mai mult. Traversarea a durat puțin, poate 15 minute. Din portul de pe partea asiatică am ales să luăm autobuzul până la Palatul Beylerbeyi. Acesta mi-a plăcut foarte mult, arăta ca Palatul Peleș din România.
Palatul avea o grădină foarte frumoasă și o vedere foarte frumoasă spre Bosfor și spre partea europeană a Istanbului. După ce am vizitat palatul am mers cu autobuzul până în port de unde am luat feribotul înapoi spre partea europeană a istanbului dar de data aceasta lângă Podul Galata, la Karykoy. La prânz am mâncat lângă Podul Galata pește în pită care a fost foarte bun.
După aceea am mers la cea mai cunoscută patiserie din Istanbul (Karakoy Gulluoglu) unde am mâncat niște baclavale foarte bune. De la patiserie am mers cu tramvaiul până la sala unde am urmărit un spectacol cu derviși care mi-a plăcut foarte mult. Din păcate nu am putut să fac fotografii acolo. După spectacol ne-am întors la hotel.
În ultima zi așa că am mers la aceași cofetărie ca să luăm baclavale și rahat turcesc pentru prietenii noștri. După ce am mers să eliberăm camera ne-am dus să ne plimbăm pe jos pe lângă Aya Sophia și Moschea Albastră și am mers la un magazin ca să cumpăr magneți. Am servit prânzul tot lângă podul Galata unde am mâncat pește în pită. Am luat tramvaiul înapoi la hotel. Am mers cu un microbuz la aeroport.
La aeroport am făcut check in și am trecut pe la controlul de pașapoarte. Aeroportul nou din Istambul mi-a plăcut foarte mult după cel din Doha. Am așteptat două ore până ne-am îmbarcat în avionul spre București. După o oră și 20 de minute de zbor am ajuns pe aeroportul Otopeni.
A fost foarte frumoasă călătoria la Istanbul. Istanbul este cel mai frumos oraș din lume. Mai vreau să vizitez din nou Istanbul unde mai sunt locuri pe care n-am apucat să le vizitez: cartierul Fener, Palatul Dolmabahce, Insula Buyukada și vreau să văd mai bine partea asiatică a istanbului.
În Turcia mai vreau să vizitez Capadocia, Pamukale, Izmir, Ankara (capitala Turciei), Konya, Marmaris, Bursa, Canakale, Galipoli, Insula Gokceada, Oludeniz. Vreau să ajung și în estul Turciei la Mardin, Urfa, Gazientep, Adana, Mersin, Lacul Van, Dyarbakir și Ani. Nordul turciei cu Trabzon, Mânăstirea Sumela și Samsun. Vreau să revăd Antalya și Kusadasi și ruinele Efes.
Leave A Reply