Pentru că aveam de mai de mult timp o excursie planificată cu Christian Tour mai întâi în Egipt acum un an și nu s-a mai organizat datorită pandemiei și apoi în Israel în Martie anul acesta, am ales să folosim voucherul pentru un circuit în Cappadocia la începutul lui Octombrie.
Am ales Cappadocia pentru că treceam și prin Antalya și acolo voiam să îi luăm un interviu dr. Murat Kemaloglu, pentru documentarul Faces of Autism. Noi îl cunoaștem pe Murat de 10 ani, am fost de mai multe ori la el în Antalya pentru terapia cu delfini.
Pe 9 Octombrie am mers la aeroport foarte devreme, pentru a zbura către Antalya. Zborul a durat două ore și a fost operat de compania aeriană Animawings. Când ne-am apropiat de Antalya am văzut Munții Taurus și orașul Antalya și suburbiile lui.
Înainte de aterizare am văzut plajele, munții și zona turistică Lara, din apropierea aeroportului. După ce am aterizat, am trecut pe la controlul de pașapoarte și am fost foarte fericit pentru că am primit o nouă ștampilă în pașaportul meu.
Ca de obicei, am cumpărat cartele locale de telefon din aeroport, pentru a accesa mai ieftin internetul. De la aeroportul din Antalya am mers cu autocarul în stațiunea Side unde am fost cazați în prima noapte. Drumul a durat cam o oră. După ce am ajuns la hotel,ne-am cazat și am mers la plajă unde am făcut baie în Marea Mediterană. Am fost foarte fericit să intru în apă pentru că era vreme foarte bună. De la prietenul meu Huw am învățat să intru în apă de fiecare dată când am ocazia. El are o vorbă: “Never regret a swim!”. Nu am regretat, chiar ne-am bucurat tare că am făcut în octombrie probabil ultima baie de anul acesta.
Mai târziu am luat prânzul la un restaurant dintr-un parc foarte frumos. Am mâncat un burger, cartofi prăjiți și o salată. În parc și am văzut o sopârlă.
Ne-am întors la hotel unde ne-am întâlnit cu Dr. Murat care venise din Antalya ca să lăsăm la el o parte din aparatele de filmat pentru documentar. Am mers cu el cu mașina în centrul orașului Side unde am văzut mai multe ruine romane.
Ne-am plimbat pe o stradă plină de palmieri, cu mai multe magazine care se termina chiar pe țărmul Mării Mediterane. Am urmat o promenada foarte frumoasă până am ajuns la Templul lui Apollo care mi-a plăcut foarte mult și de unde am admirat apusul de soare.
A doua zi de dimineață am plecat cu autcarul spre Cappadocia. Mai întâi am trecut Munții Taurus care sunt spectaculoși. Apoi am traversat o zonă aridă. Am luat prânzul în Konya unde am mâncat pizza turcească și orez cu carne de vită și legume.
Am continuat drumul spre Cappadocia și pe drum am văzut o statuie cu o rasă de câini faimoasă în Cappadocia (Aksaray Malaklısı) . M-au amuzat mașinile de poliție din carton, puse pe marginea drumului pentru a speria șoferii. Ne-am oprit la un caravanserai, un loc unde în trecut poposeau neguțătorii de pe Drumului Mătăsii.
Am vizitat apoi un oraș subteran. Am fost impresionat să văd cât de mare era așezarea subterană și câte niveluri avea. Oamenii care se refugiau acolo aveau acolo tot ce le trebuia: fântâni, depozite de alimente, biserici, chiar și cimitir. Aveau uși din piatră, rotative, care se blocau și care îi apărau de invadatori. Fumul de la sobe ieșea prin mai multe locuri, pentru a-i păcăli pe atacatorii care se apropiau.
Mai târziu am ajuns la hotelul By Cappadocia de lângă orașul Avanos. În aceea seară am mers să facem o excursie să vedem împrejurimile noaptea. Mai întâi ne-am oprit la mai multe statui cu cai. Cai sunt foarte importanți în Cappadocia. Mai departe am admirat cetatea Uchisar.
Ultimul loc în care am mers a fost Goreme, principalul punct turistic din Cappadocia. În Goreme ne-am plimbat pe mai multe străzi cu clădiri foarte vechi și frumoase și am urcat pe un deal de unde se vedea extrem de frumos toată valea.
Pe 11 Octombrie de dimineață am mers să zburăm cu balonul. Ne-am trezit la ora 5 de dimineață ca să profităm de aerul rece. Mai întâi am mers la locul decolării, unde am văzut cum se pregătesc baloanele După aceea ne-am îmbarcat și am început să urcăm. Am zburat aproape o oră prin văile de lângă Goreme. Am văzut peisaje foarte frumoase.
În aer erau foarte multe baloane și peisajele cu foarte multe stânci erau grozave în momentul când a răsărit soarele. Mi-a plăcut foarte mult zborul cu balonul, merită să încercați dacă mergeți în Cappadocia. După ce am aterizat am primit o diplomă și am fost serviți cu șampanie.
După micul dejun am mers la un magazin în Avanos unde se fac obiecte din ceramică. Lângă acest magazin am găsit un atelier de pielărie de unde am cumpărat ca și suvernir două baloane.
Mai departe am mers la Valea Imaginației unde am văzut foarte multe stânci cu forme foarte interesante. De la Valea Imaginației ne-am dus la Valea Călugărilor unde sunt foarte multe stânci în care erau în trecut chilile călugărilor. Valea este foarte frumoasă cu foarte multe locuri de fotografiat.
Mai departe am vizitat la Muzeul în aer liber din Goreme care mi-a plăcut foarte mult pentru că sunt foarte multe stânci în care au fost cioplite biserici. La prânz unde am mâncat kebab și de la restaurant se vedea foarte frumos Valea Porumbeilor. Apoi am mers la cetatea Uchisar care este foarte interesantă și acolo am mers într-o cafenea unde am văzut și o fostă locuință tradițională. În cea după amiază am văzut un spectacol cu dervisi rotitori care mi-a plăcut foarte mult.
Pe 12 octobmbrie de dimineață am mers în orașul Avanos la un fabrică de covoare. Acolo am văzut cum se faceau covoarele din bumbac, lână sau mătase și am văzut o hartă a drumului mătăsii și o hartă interesanta a Turciei. Covoarele erau foarte frumoase, cu multe modele tradiționale. Acolo am văzut o fotografie cu mai mulți presedinți și alte personalități care au vizitat acel magazin.
Apoi am mers în Orașul Avanos unde ne-am plimbat. Am trecut pe un pod deasupra Râului Roșu și am văzut multe clâdiri foarte frumoase. În râu erau multe gâște și rațe. Mi-a plăcut foarte mult Cappadocia și vreau să revin.
Pe 13 Octombrie de dimineață am plecat înapoi spre Side. După vreo trei ore am ajuns în Konya la Mausoleul lui Mevlana, misticul Sufi. Sufi este un ordin de unde provine dansul dervisilor rotitori.
Konya este un oraș foarte mare de aproape 2 milioane de locuitori. Mausoleul mi sa părut foarte interesant. Lângă mausoleul lui Mevlana am văzut Moschea Selim și câteva clădiri vechi din centrul orașului. După aceea ne-am întors la autocar și am înconjurat cu autocarul Parcul Alaadin și am văzut tramvaiul din Konya care mi sa părut foarte modern.
Apoi am luat prânzul și am continuat drumul spre Side. Am trecut din nou prin Munții Taurus și am văzut din autocar peisaje foarte frumoase. După trei ore am ajuns la același hotel din Side și după ce ne-am cazat și am luat cina am mers să ne plimbăm seara pe plajă.
Pe 14 Octombrie de dimineață am plecat spre Antalya. Când am ajuns în Antalya primul loc în care ne-am oprit a fost cascada Duden din Lara. Am revăzut Cascada Duden pe care o văzusem acum mulți ani. Acolo ne-a asteptat Dr. Murat și am început să îl filmăm pentru documentarul Faces of Autism.
L-am filmat pe Dr. Murat în mai multe locuri: în parc, la centrul de Yoga și la el acasă. Am făcut Fly Yoga pentru prima dată și tati m-a filmat și pe mine. De acolo am mers să vedem o cascadă care era fix în centrul orașului lângă centrul de Yoga. Cascada mi s-a părut foarte frumoasă și nu stiam de ea.
Pe 15 Octombrie de dimineață am plecat cu Dr. Murat la The Land Geyikbairi – un refugiu Yoga de lângă Antalya, amplasat în munți și care este extrem de frumos. Până la The Land am făcut vreo 20 de minute din Antalya. Acolo i-am luat un interviu despre Yoga. Am făcut foarte multe poze și m-am bucurat de peisaje. Am mers să facem o baie în râul de lângă și apa era foarte rece. Mi-a plăcut foarte mult zona unde este The Land. A fost prima dată când am fost aici. Apoi am plecat spre Kemer pentru a-i lua lui Murat un interviu la delfinariul din Kemer unde am făcut terapie cu delfini în 2016.
După ce am ajuns în Kemer la delfinariu am înotat cu delfinii cam 10 minute în timp ce tati m-a filmat pentru documentar. I-am luat și lui Murat un interviu la delfinariu și apoi ne-am întors înapoi în Antalya. Pe drum ne-am oprit la un restaurant unde am mâncat pizza. Drumul dintre Kemer și Antalya este foarte frumos pentru că pe o parte sunt munții și pe cealaltă parte este marea.
Am intrat în Antalya prin cartierul Konyalti care este la marginea Antalyei. În Konyalti am văzut din mașină că s-au construit blocuri noi și că s-a construit o promenadă foarte frumoasă. Ca de fiecare dată, pe stradă erau foarte multe pisici.
Mi-a plăcut foarte mult călătoria în Cappadocia și în Antalya, abia aștep să revin acolo.
Leave A Reply