#jurnaldefotograf în Laponia – Prima parte

#jurnaldefotograf în Laponia – Prima parte

Aceasta este prima parte a expediției noastre către Cercul Polar de Nord. Astăzi despre Uppsala și Umea. Tati a corectat textul.

De dimineață am plecat la aeroport, cu mami și tati, foarte devreme, unde noi am asteptat zborul spre Stockholm – capitala Suediei. Zborul cu avionul spre Stockholm a durat trei ore. Noi am aterizat pe aeroportul Skavsta de lângă Stockholm într-un orășel numit Nykoping.

De la  aeroportul Skavsta noi am închiriat mașina cu care noi am plecat către Cercul Polar de Nord. În prima zi noi am mers cu mașina până la Knvista, care este o localitate foarte mică de lângă Uppsala. Când am ajuns la Knivsta ne-am lăsat bagajele la apartamentul închiriat acolo pentru o noapte. Apoi ne-am dus să ne plimăm prin Uppsala.

Am parcat mașina la Universitate, unde sunt multe locuri de parcare pentru mașini (cu bani) dar și pentru biciclete. Acum parcările erau goale și costau mai puțin (era sfârșit de săptămână).

În Uppsala când am ajuns am văzut Universitatea din Uppsala apoi catedrala din Uppsala. Ne-am plimbat apoi pe străzile din Uppsala și la Castelul din Uppsala. Toate aceste obiective erau închise pentru că suedezii aveau o sărbătoare (Midsommar – ceva legat de începutul verii, mai importantă pentru ei decât Crăciunul).

Am trecut pe lângă Grădina Botanică pe care ne-am propus să o vizităm a doua zi (pe lista mea erau alte lucruri de văzut în prima zi). Am ajuns apoi la catedrala din Uppsala – am făcut 10 minute pe jos. Catedrala nu se putea vizita, dar ne-a plăcut mult ce am văzut din afară.

De la catedrală am luat-o în jos printr-o arcadă mergând către centru.
În centru trece un râu pe nume Fyris, peste care am văzut foarte multe poduri, pline de flori. Lângă un pod, era în apă o bicicletă care se vedea foarte clar.

Pe străzi puteai să te plimbi, era pustiu și ne-am plimbat mult, am căutat mult un loc unde să mâncăm (în centru toate restaurantele eru închise. Am hotărât să vedem castelul înainte să căutăm alt loc unde să mâncăm.

Castelul din Uppsala era foarte mare și roz. Avea o curte mare, o fântână și de acolo se vedea grădina botanică. Castelul era construit sus pe un deal, de unde am văzut foarte bine orașul vechi.

Tati a căutat pe GPS și a găsit un Pizza Hut la marginea orașului. Acolo am mâncat și de la un supermarket apropiat am cumpărat mâncare pentru a doua zi. Ne-am întors apoi la apartamentul închiriat din Knvista și ne-am culcat devreme pentru că eram obosiți.

A doua zi ne-am plimbat un pic prin Knvista și prin pădure. În sat era o alee care ducea în pădure. Totul era ud după ploaie și ieșiseră foarte mulți melci la plimbare (unii nu aveau cochilie). Ne-am plimbat cam jumătate de oră prin satul pustiu unde am întâlnit doar două persoane și doi copii. M-am mirat că cei doi copii erau îmbrăcați doar în pantaloni scurți, fără tricou, deși afară era cam frig. (nu bătea soarele de loc, ba mai și ploua).

Apoi am mers din nou în Uppsala unde am vizitat grădina botanică. Era deschisă și se putea vizita inclusiv sera. La grădina botanică am văzut multe plante și aveau inclusiv o cameră numită pădure tropicală.

Apoi a început să plouă și nu am mai putut să vizităm alte obiective din Uppsala. Așa că am plecat spre Umea – următoarea localitate unde trebuia să înoptăm. Drumul dintre Uppsala și Umea a durat 6 ore cu mașina. În drum spre Umea de la Uppsala am văzut peisaje foarte frumoase și am văzut mult pustiu între orașe.

Am făcut și prima oprire pentru poze, deși ploua puțin. După locația telefonului, am aflat că lacul se numea Boles Noran. Erau gâște pe malul lacului și mami mi-a adus aminte de povestea lui Niels pe care o citisem înainte să plecăm. În apă erau și niște bolovani mai mari.

Pe tot drumul erau foarte multe rulote și caravane. Am fost foarte atent la indicatoarele despre animale, dar din mers doar mami a văzut câțiva reni mici (erau maro și fără coarne).

După 6 ore de mers cu mașina noi am ajuns la Umea unde ne-am lăsăt toate bagajele la apartamentul pe care l-am închiriat pentru o noapte. Am început să ne plimbăm prin Umea pe străzi, deși ploua destul de tare. Domnul Bengt, la care am locuit, ne-a împrumutat o umbrelă mare (numită de golf) care ne-a ajutat să ajungem și să stam un pic în centrul orașului Umea.

Am ajuns la catedrală în jurul orei 9 seara, dar afară era multă lumină deoarece ne apropiam de Cercul Polar de Nord unde vara arctică are zile foarte lungi și nopți scurte. Am văzut râul și două poduri peste el și mai multe clădiri foarte frumoase.

Pentru că ploua și ne era cam frig, ne-am întors la apartament. Tati a făcut o poză la 12 noaptea, unde se vede că era lumină.

În dimineața următoare am mers un pic în centrul orașului dar a început să plouă și am plecat spre Rovaniemi în Finlanda fix la Cercul Polar de Nord.

Despre Rovaniemi și alte orașe din Finlanda și Suedia vă voi povesti în episoadele următoare.

Fotografiile sunt făcute cu aparatul meu Canon G9XMkII (de mine sau de tati acolo unde sunt eu în poză). Am făcut poze și cu telefonul pe care le-am publicat deja pe Facebook. Poza cu bicicleta de pe fundul apei și cea de la titlu sunt făcute de tati, cu aparatul lui Canon 7d.

Tati m-a rugat spus să mulțumim în fiecare articol prietenilor care ne-au ajutat să mergem în această călătorie.

Ei sunt:

Cristina Bazavan

Dragoș Asaftei

Kooperativa 2.0

Canon România

AV Store

Garmin România

Huawei Mobile

 

Împărtășește...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

No Responses

Write a response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.