Malta era una dintre țările care mi le-am dorit foarte mult să le vizitez așa că la sfârșitul lunii august, pe 23, am programat să plecăm în Malta. Pe 23 august, înainte să mergem la aeroport, ne luasem la revedere de la Huw, Caroline și Chopper și eram trist că Huw urma să se întoarcă să locuiască în UK.
În aceea după amiază am mers la aeroport și am așteptat pentru vreo două ore până ne-am îmbarcat. În avion am deschis mai multe cadouri primite de la Huw, care mă rugase să aștept până când intrăm în avion!
Huw mi-a făcut cadou mai multe bancnote, o carte Lonley Planet despre Țara Galilor pe care mi-a scris că mă invită să o explorez doar cu el după ce o să împlinesc 18 ani. Huw ne-a scris o scrisoare foarte emoționantă în care inclus și o poză cu mine, Huw și Chopper!
M-am bucurat foarte mult de cadouri! Pentru că era furtună, după ce am mers cu avionul pe pistă și am așteptat vreo oră, am primit vestea proastă a amânării cursei spre Malta. Din acest motiv, ne-am întors acasă și am dormit până la patru dimineața. Am revenit la aeroport și de data aceasta am decolat spre Malta!
Zborul până în Malta a durat două ore și după ce am aterizat pe Aeroportul din Malta eram foarte fericit pentru că am ajuns în a 27-a țară pe care am vizitat-o!
De la aeroport am mers la hotelul The Diplomat din Sliema unde ne-am cazat. Interesant să vă spun că noi aveam contractat prin compania aeriană transportul până la hotel, pentru că inițial era programat să ajungem foarte târziu la hotel. Din păcate, pentru că am ajuns cu o întârziere mare (peste 12 ore), a trebuit să plătim din nou, 5 euro de persoană. Mai târziu ne-am dat seama că puteam merge și cu autobuzul.
În aeroport există un birou al companiei de transport local și acolo se pot cumpăra abonamente. Noi nu am avut timp să le cumpărăm atunci, ne-a părut rău mai târziu, pentru că am umblat ceva după ele în zilele următoare. Vă recomand să vă cumpărați abonament din aeroport, dacă ajungeți la o oră rezonabilă. O călătorie cu autobuzul costă 2 euro vara în timpul zilei, iar un abonament pe o săptămână 21 euro pentru adulți și 15 euro pentru copii. Informații despre bilete și abonamente găsiți aici. Autobuzele circulă după un orar bine stabilit, care se regăsește inclusiv pe Google Maps. Traseele pot părea lungi (de exemplu: 35 minute Sliema – St. Paul’s Bay, 60 minute Sliema – Cirkewwa Passenger Terminal . Puteți merge și cu Uber și Bolt, cursele încep de la 8 – 10 euro. Trebuie să faceți semn șoferului autobuzului, pentru a fi siguri că vă urcați. Autobuzele au aer condiționat (câteodată prea frig), multe sunt marca Otokar și oricât de mult am glumit despre asta și despre viteza cu care merg șoferii (trebuie să vă țineți bine dacă nu aveți locuri)
Deși am ajuns la hotel cu aproape o zi întârziere, am avut surpriza să nu fim taxați pentru noaptea pierdută. Cei de la hotelul The Diplomat au fost foarte amabili și au înțeles că întârzierea nu a fost din cauza noastră. După ce ne-am cazat, am mers pe jos prin Sliema până la portul de unde urma să ne îmbarcăm pe feribotul spre Valletta, capitala Maltei. Înainte să luăm feribotul am încercat să ne cumpărăm abonamente de autobuz, dar automatul de la Sliema Ferries nu funcționa.
Mi-au plăcut foarte mult faleza și plajele din Sliema, unde erau multe băi romane (în malteză: banju roman). Din Sliema am luat feribotul spre Valletta și am început imediat să văd în față clădirile vechi din Valletta care sunt foarte interesante. După ce am ajuns, ne-am plimbat pe străzile din Valletta și am văzut din afară parlamentul maltez, o clădire modernă, care nu se putea vizita.
Era foarte cald în acea zi, așa că ne-am oprit destul de repede la o cafenea, unde ne-am hidratat: eu cu mami cu un suc de portocale și tati a băut o bere.
Acolo am discutat cu Francois, un domn din Franța, căruia i-am făcut un portret și cu care sper că ne vom întâlni în curând în România.
Am mers să vizităm Catedrala Sfântul Ioan (în malteză: Kon-Katidral ta’ San Ġwann) care este extrem de frumoasă și are un muzeu interesant. Dincolo de exponatele cu temă religioasă, veți găsi aici două picturi ale lui Caravaggio. Acesta a locuit o perioadă în Malta, a fost și primit în Ordinul Cavalerilor Sfântului Ioan și a pictat pentru catedrală două lucrări, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Ieronim scriind. Cele două picturi pot fi admirate în catedrală și tot acolo puteți vedea un scurt documentar despre viața lui Caravaggio, mai exact despre perioada când a locuit în Malta.
După aceea am mers să luăm prânzul la restaurantul La Sfoglia unde am mâncat pește. Acolo cântau foarte frumos mai mulți oameni din Spania.
De la restaurant am mers în port de unde am luat feribotul spre Sliema și după aceea am mers pe jos până la hotel. Mi-a plăcut foarte mult Valletta și este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut vreodată!
A două zi de dimineață am mers în Portul Saint Paul’s Bay de unde ne-am îmbarcat pe un catamaran pentru o croazieră prin mai multe locuri din Malta. După ce am plecat în croazieră am adimirat Marea Mediterană și mai multe peșteri și stânci.
Primul loc la care ne-am oprit a fost Peștera Santa Maria care are o apă foarte albastră și este extrem de frumoasă. Următorul loc în a fost la Laguna Albastră (în malteză: Bejn il-Kmiemen), unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Malta. La Laguna Albastră am făcut multe poze, am zburat cu drona și am făcut baie în mare. Mi-a plăcut foarte mult Laguna Albastră, cu apa ei extrem de albastră!
După aceea am navigat până la Laguna de Cristal, unde apa este foarte albastră și acolo am lua prânzul pe catamaran. De la Laguna de Cristal am mers către Popeye Village, pe care l-am văzut doar de pe vas și acolo am făcut din nou baie în mare.
Apoi ne-am întors cu catamaranul în Portul Saint Paul’s Bay, de unde am luat un autobuz înapoi în Sliema. Mi-a plăcut foarte mult croaziera pe catamaran, pentru că am văzut locuri foarte frumoase! Noi am cumpărat online croaziera, de aici.
În aceea seară am mers pe jos până St. Julian’s, care este foarte aproape de Sliema. Am luat acolo cina la restaurantul Naar unde am mâncat un pește foarte bun! După aceea ne-am plimbat prin St. Julian’s și am urmărit carnavalul din St. Julian’s, care mi s-a părut foarte interesant! Ne-am întors pe jos până în Sliema la hotel. Faleza din St. Julian’s și Sliema și clădirile de acolo sunt foarte interesante, mi-au plăcut foarte mult.
A treia zi de dimineață am mers în Mdina, unde ne-am plimbat pe străzi am vizitat muzeul și catedrala Saint Paul (în malteză: Il-Katidral Metropolitan ta’ San Pawl). Ne-am oprit apoi și am mâncat un ecler într-o cafenea din Mdina.
După aceea am mers în cel mai înalt punct din Mdina, de unde ne-am bucurat de priveliștea din jur. Am văzut de acolo Domul din Mosta (în malteză: Ir-Rotunda tal-Mosta), pe care l-am vizitat peste câteva ore și capitala Maltei, Valletta. După aceea ne-am mai plimbat pe străzile foarte frumoase din Mdina și am intrat în Rabat, care este lipit de Mdina. Acolo am mers să vizităm catacombele din timpul celui de al doilea război mondial care mi s-au părut foarte interesante.
Am mers să luăm prânzul într-un bistro mic din Rabat, numit Chalk Coffee and Wine, unde am mâncat un sandwich tradițional maltez (ftira), care mi-a plăcut foarte mult! După aceea am reușit în sfârșit să cumpărăm cardurile de transport Tallinja dintr-un magazin de suveniruri. De acolo am cumpărat steagul Maltei pentru colecția mea și câțiva magneți. Mi-au plăcut foarte mult Mdina și Rabat!
Din Rabat am luat autobuzul spre Mosta unde am mers să vedem Domul din Mosta (în malteză: Ir-Rotunda tal-Mosta), cea mai mare catedrală din Malta. Catedrala este renumită pentru că în timpul celui de al doilea război mondial, în timpul unui bombardament, a căzut o bombă în dom – lansată dintr-un avion – care nu a explodat.
În Mosta am mai văzut o vale și un pod foarte frumos care traversează valea Wied il-Ghasel. Din Mosta am luat autobuzul înapoi în Sliema.
În aceea seară în Sliema am mâncat un burger la un restaurant care era aproape de hotel. (Il Gabanna)
A patra zi de dimineață am luat autobuzul din Sliema spre Marsaxlokk, satul pescăresc din Malta. În drum spre stația de autobuz din Sliema am văzut mai multe monumente foarte interesante pe faleză, inclusiv cel al jurnalistei asasinate în Malta în 2017.
După 50 minute am ajuns în Marsaxlokk ne-am plimbat prin port și am văzut catedrala care din păcate era închisă. Foarte frumos portul cu bărcuțe din Marsaxlokk! Mi-a adus aminte de satul Perdika din insula Aegina. Din Marsaxlokk am luat o barcă până la plaja St. Peter’s Pool unde este o stâncă foarte frumoasă. Am ridicat drona și acolo și am făcut multe poze și filme.
După ce ne-am întors în Marsaxlokk am luat prânzul la un restaurant din port și am mâncat desigur, pește. Din Marsaxlokk am luat autobuzul înapoi în Sliema.
În aceea seară am mers cu autobuzul în Bugibba unde am vrut să vedem carnavalul de acolo dar când am ajuns era foarte multă lume și carnavalul nu ni s-a părut foarte interesant (muzica foarte tare și înghesuială mare) așa că am luat autobuzul înapoi în Sliema.
A cincea zi am petrecut prima parte a zilei pe plaja din Sliema unde am făcut baie în băile romane din Marea Mediterană și apoi în piscina de pe terasa hotelului The Diplomat unde am stat noi. În aceea după amiază am luat autobuzul spre Valletta ca să vedem ce ne mai rămăsese de vizitat.
La intrarea în Valletta era un festival de bere chiar lângă Fântâna Triton. Tati mi-a amintit să vă spun că în Malta găsiți mai multe feluri de bere, atât artizanală (din Malta: Huskie, Lord Chambray, Stretta, din UK Brewdog) dar și bere industrială Cisk, care spune tati că e bună doar de sete.
Am văzut zidurile vechi de la intrarea în Valletta, care sunt impresionante. Am văzut din nou Parlamentul maltez și am mers pe jos să vedem Grădinile Baraka de sus (Upper) unde se auzeau tunurile cetății din față (sunt cele trei orașe Senglea, Conspicua și Vittorosa).
După aceea am mers pe jos și am admirat clădirile vechi până la Grădinile Baraka de jos. Apoi am mers la Fortul Elmo care din păcate era închis și l-am văzut doar pe afară dar vreau să îl văd când o să vizitez din nou Malta.
De la Fortul Elmo am mers să luăm cina la Valleta Food Market un loc unde se află mai multe restaurante la fel cum este la Lisabona Time Out Market și am mâncat o pizza foarte bună. Pizzeria se cheamă Vecchia Napoli, au o rețea mare în Malta și la această locație erau doi angajați români, care au fost foarte amabili și bucuroși să vorbească în limba română cu noi.
După ce am mâncat ne-am mai plimbat în Valletta și am admirat clădirile frumos luminate (parlamentul Maltez). Apoi am luat autobuzul înapoi spre Sliema.
A șasea zi de dimineață am mers cu autobozul (aproape o oră) până în cel mai vestic punct al Maltei de unde am luat feribotul ( Cirkewwa Passenger Terminal) spre insula Gozo – a doua insulă ca mărime după cea principală Malta. După o jumătate de oră de mers cu feribotul am ajuns în Mgarr portul din insula Gozo. Din Mgarr am luat autobuzul spre Victoria (sunt valabile cartelele din Malta) – cel mai mare oraș de pe insula Gozo.
În Victoria am mers să vedem Citadela unde am vizitat catedrala (în malteză: Katidral ta’ Santa Marija Assunta) și am văzut de sus orașul Victoria și mare parte din Insula Gozo. Acolo am ridicat drona și am făcut multe filmări și poze. Mi-a plăcut foarte cum se vedea de la Citadela. Am luat prânzul la un restaurant din citadelă unde am mâncat o pizza foarte bună!
Din Victoria am luat autobuzul spre zona cu stânci Dwejra unde se afla Azure Window (în malteză: it-Tieqa tad-Dwejra), care s-a prăbușit acum câțiva ani. După ce am ajuns am ajuns am făcut o plimbare cu barca pe lângă stânci și am stânca care a rămas din Azure Window. Mi-au plăcut foarte mult stâncile și culoarea mării.
După plimbarea cu barca am luat autobuzul spre bazilica Ta Pinu (în malteză: Santwarju Bażilika tal-Madonna ta’ Pinu) cea mai mare catedrală de pe insula Gozo.
De la catedrală am mers la plaja Ramla, singura plajă cu nisip roșu din Malta! La plaja Ramla am făcut baie în mare și plajă.
De plaja Ramla am luat autobuzul înapoi spre portul Mgarr de unde ne-am îmbarcat pe feribotul care ne-a dus înapoi spre insula principală a Maltei. De pe feribot am văzut un apus de soare foarte frumos!
Mi-a plăcut foarte mult Insula Gozo! După ce am ajuns înapoi pe insula principală cu feribotul am luat autobuzul înapoi spre Sliema. Vreau să vă spun că atunci când luați feribotul din Cirkewwa spre Mgarr, nu trebuie să cumpărați bilete. Veți plăti la întoarcere și drumul dus.
A șaptea zi de dimineață (ultima noastră zi în Malta) am mers cu autobuzul la Golden Bay unde am făcut plaja și am făcut ultima baie din vacanța din Malta. După câteva ore de stat la plajă am luat autobuzul înapoi spre Sliema, unde ne-am plimbat pe coastă și ne-am luat la revedere de la Marea Mediterană!
Ne-am luat bagajele de la hotel și am mers la aeroport. La aeroport am așteptat vreo două trei ore pentru că avionul a întârziat și am emoții că și această cursă va fi anulată ca la dus dar, din fericire, am decolat în aceea seară și am ajuns înapoi în București pe la ora trei dimineață.
Mi-a plăcut foarte mult Malta și a fost una dintre vacanțele și țările care mi-au plăcut cel mai mult și îmi doresc să vizitez din nou Malta!
Vreau să mulțumesc prietenilor de la Photosetup, care mi-au împrumutat pentru această excursie o cameră Canon R6 cu obiectiv RF 24 – 105 F4 L IS USM.
Atunci când folosim drona, de navigație se ocupă Tati, eu fac pozele și filmez. Abia aștept să învăț și eu să pilotez drona și să îmi iau licența. Pentru a zbura cu drona în Malta, mai multe site-uri scriau că este obligatorie o asigurare, pe care tati a făcut-o la coverdrone.com
Nu am zburat în zonele aglomerate cum ar fi Valletta și Sliema. Nu ne-a întrebat nimeni nimic despre dronă, dar am respectat zonele de interdicție ale aeroportului și ale rezervațiilor naturale și la unele obiective. (nu am putut decola în Mdina, de exemplu)
Oamenii din Malta sunt foarte prietenoși, la sugestia lui Mami și Tati am inclus din respect pentru ei denumiri în limba malteză ale unor obiective turistice.
Mulțumesc Mami, pentru că m-ai ajutat să programăm toate obiectivele turistice din excursie!
Mulțumesc Tati, pentru că mi-ai corectat articolul!
Leave A Reply