Pe 6 Ianuarie 2018 am plecat din Sydney spre Cairns cu avionul. În Australia distanțele sunt foarte mari. Până la Cairns am făcut 3 ore, ca și când am fi traversat Europa. Cairns este principalul oraș de unde se vizitează Marea Barieră de Corali și Pădurea tropicală. Cairns este pe alt fus orar decât Sydney, cu o oră mai devreme.
Când am ajuns la Cairns am luat un Uber până la hotel, unde ne-am cazat și am lăsat bagajele. Era cald la Cairns și aerul umed, dar nu ne-a deranjat foarte mult. Am făcut prima plimbare în oraș și am mers să mâncăm la un restaurant de pe esplanadă.
Am văzut încă din prima seară foarte mulți lilieci, care începuseră să zboare dintr-un copac mare unde aveau casa. Am aflat atunci că liliecii din Cairns mănâncă fructe și nectar din flori. Liliecii erau foarte mari, cam cât sunt la noi ciorile. Scoteau sunete ascuțite și atunci când nu zburau erau atârnați cu capul în jos pe crengile copacului.
A doua zi am mers de dimineață în portul din Cairns ca să luăm cataramanul care ne ducea la Marea Barieră de Corali. Noi am ales un tur organizat, pentru care ne-am făcut rezervări cu două luni înainte. Era prima dată când am navigat cu un catamaran. Se numea Evolution și era foarte modern. Puteam să stăm pe punte sau în interior unde era aer condiționat.
Am mers două ore până la primul recif (Hastings Reef). Drumul a fost destul de greu pentru cei care au avut rău de mare. Eu nu am avut nimic, cred că eram nerăbdător să ajung la corali, așa că nu m-au deranjat prea tare mișcările vasului. În drum spre recif am făcut multe poze. Când am ajuns la primul recif de corali, ne-am echipat și am intrat în apă. Am hotărât împreună cu mami și tati să purtăm veste de salvare, ca să nu avem nicio grijă când facem snorkeling.
Am folosit o mască de snorkeling Ninja Shark, care acoperă toată fața și am respirat printr-un tub. Era prima dată când făceam cu adevărat snorkeling și mi-a plăcut foarte mult.
La Hastings Reef marea era agitată și nu foarte limpede, dar am reușit să văd mulți pești și corali. Tati m-a ținut de mână la început, dar mai târziu m-a lăsat singur. E adevărat că erau valuri cam mari dar pentru că aveam vesta de salvare totul a fost minunat.
Apoi am servit prânzul pe catamaran, timp în care vasul a navigat către următoarea oprire, reciful Norman. (Norman Reef). Am mâncat pește și paste și am avut și un desert foarte bun.
Când am ajuns la al doilea recif de corali am văzut mai bine corali pentru că apa era limpede. Am intrat în apă cu mami, tati, Roxana și Cătălin. Am făcut un tur de biologie marină cu un instructor de pe vas, care ne-a arătat multe feluri de corali, scoici, pești. Am văzut o pisică de mare, pești papagali și foarte multe feluri de corali.
Este adevărat că unii corali erau deja albiți. Am văzut cu mami și tati un film pe Netflix (Chasing Coral) unde se explică de ce albesc coralii. Algele care trăiesc în corali mor și aceștia nu mai au nicio sursă de hrană. Se pare că algele mor din cauză că apa este prea caldă. Multă lume mi-a vorbit, inclusiv la școală, despre încălzirea globală, dar este prima dată când am văzut că natura este distrusă din acest motiv.
Să vă uitați și voi la acest film, mai jos găsiți trailer-ul de pe Youtube:
Eu nu am apucat să văd, pentru că eram cu capul afară din apă, dar Cătălin a văzut trecând pe lângă el un pui de rechin. Nu știm din ce fel era. Știu însă că acolo rechinii mănâncă noaptea și că găsesc pești mulți, așa că nu au motiv să atace omul.
La Norman Reef am înotat mai mult pentru că marea era mai calmă și apa era foarte transparentă. Deși afară bătea vântul destul de tare (venea furtuna), în apă nu mi-a fost frig.
După ce am ieșit din apă, am stat pe punte până aproape de Cairns, când ne-a ajuns din urmă furtuna. A plouat foarte tare, așa cum plouă la noi pe munte. Afară era însă cald. Când am ajuns în port la Cairns ploaia se oprise și ne-am dus la un restaurant să mâncăm. În Cairns sunt multe restaurante, atunci am mâncat la unul chinezesc. Sunt mulți turiști în Cairns și în acea seară am auzit vorbindu-se românește…
A doua zi dimineață am mers să luăm cel mai vechi tren din Australia ca să ajungem in Pădurea Tropicală. Ne-a luat un autocar de la hotel și ne-a lăsat la uzina de apă, unde era și gara. Trenul era unul vechi. Vagoanele aveau multe fotografii făcute atunci când s-a construit linia de tren dintre Cairns și Kuranda. Pe traseul care durează 2 ore erau multe poduri, viaducte și tuneluri. Trenul a oprit în două locuri, unde am putut fotografia o cascadă și un pod foarte spectaculos.
Când am ajuns in satul Kuranda am luat un autocar spre Rainforest Station. Când am ajuns la Rainforest Station mai întâi am făcut poză cu un urs koala. Era momentul foarte așteptat de mine. M-am gândit atunci la Cristina Bazavan, prietena noastră, căreia i-am trimis o poză prin whatsapp, deși era noapte în România. Ei îi plac mult urșii koala.
Ursul koala cu care am pozat eu era o fetiță pe nume Newbie și avea 6 ani. Penru a nu fi foarte stresați, urșii koala de la Rainforest Station lucrează două ore și apoi se odihnesc două zile. După aceea am făcut o fotografie și cu un crocodil mic.
Apoi am mers să vedem un spectacol cu aborigeni. Aceștia erau foarte prietenoși și făceau multe glume. Am văzut mai multe dansuri ale lor, cum ar fi: dansul cangurului, dansul țânțarului și al culegătorului de miere. După spectacol, am învățat să aruncăm cu bumerangul. Eu am aruncat cu un bumerang special, pentru stângaci.
Apoi am mâncat, la restaurantul din Rainforest Station. Aveau multe fluri de mâncare, inclusiv friptură de cangur și supă de crocodil.
Apoi am mers la grădina zoologică unde se odihneau urșii koala. Am văzut-o din nou și pe Newbie. Erau mulți canguri și wallabies care se plimbau liberi pe alei. I-am mângâiat și am făcut poze cu ei. Am văzut și un crocodil foarte mare (4 metri lungime) care avea aproape 70 de ani. Era destul de fioros.
Ne-am întors cu autocarul spre satul Kuranda din Pădurea Tropicală. Când am ajuns în Kuranda am mers să luăm telegondola spre Cairns. Telegondola avea două stații unde am coborât și am intrat în pădure. În total am mers cam o oră și jumătate cu telegondola.
Când am ajuns în Cairns am mers prin oraș și am mâncat, apoi am mers la hotel și ne-am culcat.
Următoarea zi de dimineață la ora 6 eu am mers eu împreună cu Roxana pe esplanada din Cairns. Acolo am făcut câteva fotografii foarte interesante.
Apoi am mers să servim micul dejun la un restaurant și de acolo am plecat la aeroport pentru că aveam avion spre Sydney.
Marea Barieră de Corali mi-a plăcut foarte mult, sper să revin acolo!
Fotografiile sunt făcute cu aparatul meu Canon M100 (de mine sau de tati acolo unde sunt eu în poză).
Dorim să mulțumim în fiecare articol prietenilor care ne-au ajutat să mergem în această călătorie.
Ei sunt:
Leave A Reply