Pe la sfârșitul lunii august am mers la Odessa în Ucraina pentru terapia cu delfini. Am plecat dimineața devreme împreună cu mami, tati și Laszlo. Prima oprire a fost la o benzinărie în Galați. Am fotografiat un tramvai haios în Galați. Am trecut pe lângă Dunăre și portul Galați.
Am ajuns la granița cu Republica Moldova la Giurgiulești unde am stat la coadă vreo jumătate de oră. Apoi am fost tare fericit pentru că am trecut în Republica Moldova – a 22 țară pe care o vizitam și am fost mai fericit pentru că mi-au stampilat pașaportul.
Îmi place să văd ștampile de la diferite puncte de frontieră din toată lumea. cele mai multe mi le-a arătat prietenul meu Radu Păltineanu. Încerc să colecționez cât mai multe.
Republica Moldova a fost prima țară din fosta Uniune Sovietică pe care o vizitez. După ce am trecut frontiera am mers pe niște drumuri foarte proaste și am trecut prin câteva sate. Ne-am oprit și am fotografiat cum se vedeau dealurile, peisajul era foarte frumos.
Apoi am trecut prin orășelul Vulcănești unde am văzut că scria foarte mult în limba turcă pentru că făcea parte din Regiunea Găgăuzia. În Vulcănești am văzut o statuie de a lui Lenin. Până am ajuns la granița cu Ucraina am văzut blocuri vechi și pustii și mai multe monumente sovietice.
Granița dintre Republica Moldova și Ucraina este într-o clădire foarte veche. Ca și drumurile din acea regiune a Moldovei, totul era vechi și părea părăsit.
Mi-am făcut o poză unde era indicatorul Ucraina. Apoi am trecut în Ucraina a 23 țară pe care o vizitam și a doua din fosta Uniune Sovietică.
Drumurile în Ucraina sunt mai bune ca în Republica Moldova. Un lucru foarte interesant a fost că în drumul nostru spre Odessa, deși eram în Ucraina, am traversat pentru a doua oară Republica Moldova.
Acea zonă era păzită numai de soldați ucrainieni. De data aceasta nu ne-au mai ștampilat pașapoartele ci am primit un bilețel unde scria câți oameni suntem în mașină care trebuia păstrat până la următorul punct de control.
Am mers cam 20 de minute pe un drum din zona Palanca și apoi am intrat din nou în Ucraina, după ce am predat bilețelul.
Drumul spre Odessa a continuat pe M15. Ne-am oprit la o benzinărie unde ne-am cumpărat cartele de telefon pentru a avea acces la internet în Ucraina.
Pe la ora 7 seara am ajuns în Odessa la apartamentul pe care l-am închiriat noi. Aproape de complexul rezidențial unde locuiam era o intersecție în care în centru se afla un monument cu Steaua Sovietică.
În Odessa se construiseră foarte multe blocuri noi înalte lângă Marea Neagră, înainte de conflictul cu Rusia. Acolo veneau mulți turiști ruși. Acum nu mai sunt deloc turiști din Rusia, vin doar din Moldova, Ucraina și alte țări foste sovietice.
Blocul unde am stat era foarte înalt. Am urcat la etajul 23 de unde am admirat Odessa, așa cum se vedea seara. Noi am locuit la etajul 7 și de la ferestre se vede foarte bine Marea Neagră.
A doua zi dimineață am mers la Delfinariul Nemo unde am făcut terapia cu delfini. Mi-a plăcut foarte mult acolo, totul era bine pus la punct și m-am simțit bine la toate ședințele de terapie. Delfinii sunt foarte prietenoși și instructorii m-au ajutat să mă relaxez și să înot cu ei.
După terapia cu delfini am mers la un restaurant armean de lângă Marea Neagră aproape de locul unde aveam apartamentul inchriat. Mâncarea a fost excelentă. Erau foarte mulți oameni care vorbeau limba armeană.
Mi-am adus aminte de un călugăr armean cu care m-am întâlnit la Vatoped, în Athos.
După amiază am ieșit la plimbare în orașul Odessa unde am vizitat mai întîi Scările Potemkin. Acolo am văzut panou unde scria ”La Mulți Ani Ucraina” pentru că pe 24 august (chiar când am sosit noi din România) fusese ziua națională a Ucrainei.
Pe 24 august s-au împlinit 28 de ani de când Ucraina și-a declarat independența de fosta Uniune Sovietică. Am găsit statuia celebră a ducelui Richeliu, care este cunoscut în istoria Ucrainei.
De acolo se vedea foarte frumos portul Odessa. Ne-am plimbat pe niște bulevarde mari ale orașului. Tati spunea că multe din clădirile foarte frumoase de acolo semănau cu unele din Brăila.
Am intrat într-o ciocolaterie extraordinară unde am mâncat mai multe feluri de ciocolată. Am mai văzut un pasaj interesant care semăna cu cel italian din București și Catedrala Schimbării la Față.
În zilele următoare, în fiecare dimineață am mers la terapia cu delfini. După amiaza mergeam din nou în oraș. Am vizitat portul Odessa, de unde înainte plecau multe feriboturi către Rusia. Acum sunt mult mai puține curse, doar către Georgia și Turcia.
Am vizitat și clădirea Operei din Odessa. Interesant că vis a vis de ea era un monument al eroilor, care cred că fusese ridicat pe vremea comuniștilor.
Am fost de câteva ori la piscină, pe terasa hotelului Nemo, unde erau și delfinii. Mi-a plăcut că de acolo vedeai marea, dar și orașul și bazinele unde erau delfinii. Se vedea de acolo și plaja Langeron, unde am făcut câteva fotografii interesante.
Împreună cu prietenul meu Laszlo am mers la spectacolul cu delfini de la delfinariul Nemo. Sepctacolul mi-a plăcut foarte mult.
În zona centrala am mai descoperit un pod foarte frumos (se cheama Tioșin) de lângă palatul Voronțov, faimos pentru coloanele lui . Acesta se renova acum. Spre seară am văzul luminile fântânilor colorate unde am făcut și fotografii.
Odessa e un oraș foarte frumos, nu are trafic intens și străzile sunt foarte largi. Oamenii sunt prietenoși și ești binevenit la orice terasă sau restaurant. Sunt multe terase în zona pietonală a Grădinii Centrale unde poți să mănânci mâncăruri tradiționale dar și pizza, burgeri și fast food.
A șaptea zi am plecat spre București. Ne-am oprit la recomandare lui Radu Păltineanu la Cetatea Albă de malul Nistrului care este foarte mare și foarte frumoasă și care are foarte multe turnuri și un port la Nistru.
Am mers pe același traseu spre casă, trecând din nou prin Republica Moldova și apoi am trecut Prutul și am intrat în România și am mers la București.
Mi-a plăcut foarte mult la Odessa și aș vrea să revin la anul viitor pentru delfini. În Republica Moldova aș vrea să vizitez și capitala Chisinău. În Ucraina aș vrea să mai văd orașele Kiev și Cernăuți, dar sunt în cu totul altă direcție.
Odessa e un oraș care merită vizitat, iar perioada de la sfârșitul lunii august mi s-a părut foarte bună. Dimineața și seara era chiar răcoare, iar în timpul zilei se poate face plajă și baie în mare.
Leave A Reply