Acum două săptămâni ne-am propus să plecăm undeva unde se poate ajunge cu mașina într-o zi și am ales Macedonia de Nord pentru că nu fusesem niciodată acolo. Așa că miercuri de dimineață am plecat spre Skopje, capitala Macedoniei de Nord.
Mai întâi am mers până la Giurgiu, unde am trecut granița Bulgaria, la Ruse. Traversarea Bulgariei până la granița cu Macedonia de Nord (Gyushevo) a durat aproximativ 5 ore. Pe drum ne-am oprit la un restaurant înainte de Sofia unde am luat prânzul. Era o zona cu dealuri care mi s-a părut foarte interesantă.
După câteva ore am ajuns la granița Macedoniei de Nord. Eram fost foarte fericit pentru că intrasem în a 25-a țară pe care o vizitez. M-am bucurat pentru că mi-au ștampilat pasaportul. În Macedonia de Nord nu se mai stampilează pasapoartele din Uniunea Europeană, dar tati l-a rugat pe ofițerul de la poliția de frontieră să-mi pună ștampilă pentru colecția mea.
Ca să vizitezi Macedonia de Nord ca și cetățean român nu îți trebuie viză și poți folosi și cartea de identitate. În Macedonia de Nord, la data la care am fost noi (iulie 2021) nu îți trebuie test de coronavirus indiferent dacă ești vaccinat sau nu. După ce am trecut granița, ne-am oprit la o benzinărie ca să cumpărăm cartele de telefon. Prețul cartelelor SIM prepaid este asemănător cu cel din România. Pentru a le folosi însă (cel puțin la rețeaua A1 pentru care am găsit noi cartele), este nevoie de activare printr-un apel la call center și oferirea unor date de identitate. Vânzătorul de la benzinăria MakPetrol a fost foarte amabil și a sunat el pentru noi la call center și ne-a activat cartelele.
Am remarcat încă de atunci că în Macedonia se poate plăti aproape peste tot cu cardul. Am scos de la un bancomat și bani cash, mai ales că îmi doream să am o bancnotă pentru colecția mea. Moneda lor se numește denar macedonian.
Pe drum spre Skopje am văzut peisaje foarte frumoase. Drumul de la frontieră nu este foarte lung, dar acum era în lucru și ne-am oprit de multe ori la semafoare. La Skopje am ajuns pe la ora 20 și am găsit ușor adresa unde aveam închiriat apartamentul.
Găsisem pe Booking.com un apartament la etajul 37 al unei clădiri noi, de unde priveliștea orașului Skopje era incredibilă. Ne-am bucurat câteva minute de priveliște și apoi am ieșit să vizită orașul Skopje. Am mers în centru în Piața Macedonia unde este statuia lui Alexandru cel Mare.
Apoi am traversat pe podul de piatră Râul Vardar și am admirat clădirea Muzeului de Arheologie și alte clădiri placate cu marmură și multe alte statui. Priveliștea din Skopje pe timp de noapte este grozavă, sunt multe clădiri iluminate foarte interesant. Am traversat înapoi podul în Piața Macedonia și ne-am îndreptat către Arcul de Triumf din Skopje. Eram cam obosiți după drum așa că ne-am întors înapoi la apartament.
A doua zi de dimineață ne-am îndreptat către Canionul Matka până la care am făcut vreo 30 de minute din Skopje. Canionul Matka s-a format de-a lungul râului Treska, care l-a săpat în terenul stâncos din zonă. Zona a devenit mai interesantă după construcția barajului care a dus la formarea celui mai mare lac artificial din Macedonia de Nord. Acolo am făcut o plimbare cu barca pe lac și am vizitat o peșteră foarte interesantă. Tot acolo există o peșteră subacvactică despre care ghidul ne-a spus că ar fi una dintre cele mai adânci din Europa.
Am încercat să filmăm și cu drona, dar semnalul GPS era destul de slab și vântul bătea cam tare așa că am făcut un zbor foarte scurt pentru câteva fotografii. Mi-a plăcut foarte mult Canionul Matka, este un obiectiv care merită vizitat, fiind și foarte aproape de Skopje.
De la Canionul Matka ne-am întors în Skopje unde am luat prânzul și după aceea ne-am întors la apartament.
După amiaza am ieșit din nou în centru ca să îl vizităm pe timp de zi. Am mers din nou Piața Macedonia și am traversat din nou Râul Vardar și am mers să vedem Bazarul din Skopje unde am hoinărit pe mai multe străzi și am văzut două moschei.
Mai departe am ales să vizităm Cetatea Skopje de unde se vedea întreg orașul Skopje. La întoarcere am mers din nou prin bazar și am cumpărat magneți. Tot acolo am cumpărat un kebab pentru cină.
A treia zi de dimineață am plecat spre Ohrid până unde am făcut vreo trei ore. Drumul duce la început pe autostradă, apoi pe un drum național. Pe drum spre Ohrid am văzut peisaje foarte frumoase și multe șantiere de construcții pentru autostrada, tuneluri și viaducte. Probabil că destul de curând, drumul dintre Skopje și Ohrid va putea fi parurs doar pe autostradă.
În Ohrid am mers direct la fortăreața Samuel, de unde se vedeau lacul și orașul cu același nume, Ohrid.
Acolo am ridicat și drona și am făcut multe poze și filme. De la cetate am mers să vizităm Teatrul Roman din Ohrid. De la teatru am mers să luăm prânzul. Apoi ne-am plimbat pe malul Lacului Ohrid. Am mers pe lângă lac până la Biserica Sfântul Ioan Teologul de unde am făcut o poză foarte frumoasă cu biserica și cu lacul. Este o priveliște foarte frumoasă chiar de deasupra bisericii.
De acolo am ridicat din nou drona și am fotografiat și filmat dinspre lac. Apoi am făcut o plimbare foarte frumoasă cu barca până în centrul orașului Ohrid unde era mașina parcată. Drumul înapoi la Skopje a fost ușor, am ajuns la apartament chiar când a început ploaia.
A patra zi am plecat înapoi spre București. Mai întâi am mers până la granița cu Bulgaria. Când am ajuns la graniță mi-au stampilat pașaportul cu stampilă de ieșire din Macedonia de Nord și apoi am mers la granița de intrare în Bulgaria unde am dat buletinul și ne-au cerut certificatele de vacinare anti covid.
După ce am intrat în Bulgaria și am mers câteva ore până la același restaurant unde am mâncat la venire. (restaurantul Rodina din Lukovit). După ce am luat prânzul am continuat drumul spre București. După câteva ore am ajuns la granița cu România unde am trecut foarte ușor în România. În România am stat destul de mult pe drumul de la Giurgiu spre București, deoarece avusese loc un accident.
Mi-a plăcut foarte mult Macedonia de Nord – Canionul Matka și Lacul Ohrid și Orașul Ohrid. Vreua să vizitez și celelalte țări din Balcani ca și Albania, Bosnia Herțegovina, Croația, Muntenegru, Kosovo, Serbia și Slovenia.
Leave A Reply