De mult timp îmi doream să mai călătoresc undeva. Mai exact nu mai călătorisem de un an. Dar la începutul luni ianuarie am găsit o ofertă laagenția Karpaten și am ales să mergem în Egipt.
Pe 14 februarie am mers la aeroport cu un Uber. În Egipt ne-au însoțit verișoara lui tati, Irina, soțul ei Sebastian și două prietene Mirela și Geta.
Mai întâi am stat la coadă la check in, unde am predat și bagajele de cală. După aceea am mers la controlul de securitate. Am găsit o noutate la aeroportul Henri Coandă. Când intri acum la controlul de securitate scanezi cartea de îmbarcare și se deschide automat o poartă.
Erau puțini călători și de aceea controlul de securitate a fost foarte simplu și rapid față de alte călătorii. Am trecut apoi de controlul de pașapoarte și apoi ne-am îndreptat către poarta alocată zborului spre Hurghada. Avionul era un charter Tarom și îmbarcarea s-a făcut printr-un sistem cu burduf.
Eram tare fericit când m-am îmbarcat, pentru că nu mai zburasem de un an cu avionul. Zborul a durat 3 ore până la Hurghada. Până când am ajuns deasupra Turciei au fost nori dar după aceea au început să se vadă munții din Turcia, Marea Mediterană. Apoi am văzut coasta africană și am intrat în spațiul aerian egiptean.
Am văzut mai întâi Delta Nilului, apoi Cairo – capitala Egiptului și ne-am îndreptat spre Hurghada. În acea direcție am văzut mult deșert și apoi Marea Roșie.
Aș vrea să vă dau niște informați despre condițiile de călătorie în Egipt valabile în februarie 2021.
Viza este gratis până pe 30 aprilie 2021 pentru intrarea în țară prin aeroporturile Hurghada, Sharm el Sheikh și Luxor. Dacă zburați la Cairo este încă valabilă aceeași viză on arrival cu tax obișnuită de 25 EURO. Pentru a mă informa, am citit pe blogul lui Cezar și site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Aveți nevoie de un pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data ieșirii din Egipt și care să aibă două pagini libere.
Condiție de intrare în Egipt este prezentarea unui test COVID 19 PCR. Verificarea testului PCR se face în București la check in dar, atenție, mai ales la aterizare unde verificarea individuală se face pe scara avionului. De aceea debarcarea unui avion plin durează aproape o oră.
Odată cu verificarea personală a rezultatului testului pcr trebuie să înmânați celui care face controlul și o declarație pentru intrarea în țară. Noi am primit formularul încă din România de la agentul nostru de turism. Cel mai bine solicitați ultima versiune agentului de turism. Testul PCR trebuie făcut maxim cu 72 de ore înainte. Dacă totuși există persoane care nu au făcut testul trebuie să aștepte în avion până sosește echipa medicală care le va face testul.
După ce am intrat în aeroport la biroul de control pașapoarte am primit un cartonaș care trebuie completat cu informații referitoare la motivul șederii în Egipt, date de identitate și hotelul unde sunteți cazați.
Aveți grijă la folosirea telefonului mobil în aeroport. Eu de obicei filmez imediat după ce intru în aeroport. De data aceasta cred că m-am apropiat prea mult de ghișeul de control pașapoarte. A venit la mine un domn foarte politicos, mi s-a adresat într-o engleză impecabilă și m-a întrebat dacă poate să vadă ce poze am făcut.
Când a văzut că am și filmat m-a rugat să șterg filmul și a avut grijă să îmi spună și să îl șterg definitiv din Recently deleted. Acestea sunt regulile, așa că nu m-am supărat.
După ce am trecut de controlul de pașapoarte eram foarte fericit pentru că am intrat în cea de-a 24 țară pe care o am vizitat-o și a treia de pe continentul african.
Am fost așteptați la ieșire de reprezentantul agenției. Pentru perioada februrarie martie vă recomand să vă pregătiți și haine mai groase. Noi am avut dimineți și seri cu temperaturi de 6-10 grade și bătea destul de tare vântul.
Regulă generală pentru călătoriile în Egipt: nu beți apă de la robinet. Nu o folosiți la spălat pe dinți și nici la spălat fructele. Folosiți numai apă îmbuteliată, din surse de încredere (hotel sau magazine serioase).
Schimb valutar aproximativ un euro=18 lire egiptene (curs oficial în tranzacțiile cu particulari socotiți la un euro 20 de lire). Noi am schimbat bani la un ATM din hotel (al Băncii Naționale Egiptene), la un curs bun.
Cartelă de telefon cu acces la internet. Noi am ales o cartela prepaid de la Vodafone Egipt. Am plătit în aeroport 10 euro pentru 20 GB de trafic de internet inclus. Deși și se inregistrează cartela la cumpărare poate dura câteva ore până se activează. De reținut că cel puțin pentru Vodafone Egipt, operatorul (sau statul egiptean) blochează apelurile voce sau video din WhatsApp. Vă recomand să vă informați și la ceilalți operatori sau să aveți pregătită o conecxiune VPN dacă aveți nevoie să vorbiți prin WhatsApp acasă. Comunicațiile text și transferul de fișiere foto sau video funcționează. La fel și mesajele vocale.
Transfer de la aeroport și cazarea
Am fost așteptați la aeroport de reprezentantul agenției Karpaten. Acesta ne-a repartizat la un autocar în funcție de hotelul la care eram cazați. Drumul a durat aproximativ 20 de minute.
Noi am ales Hotelul Steinberger Aqua Magic. Am ajuns în jurul orei 15 și până a fost gata camera am mers să mâncăm la unul dintre restaurantele hotelului. Fiind un restaurant cu specific italian, am mâncat pizza.
Am primit o cameră mare cu o baie generoasă și care era dotată cu tot ce aveam nevoie. Ne-am întâlnit apoi cu reprezentantul agenției din Egipt.
Am discutat cu el și ne-am ales 5 excursii opționale: turul orașului Hurghada, Luxor-Valea Regilor, Safari în desert, Croazieră pe Insula Giftun și snorkeling, Cairo-piramidele. În după amiaza aceea ne-am odihnit și ne-am plimbat prin împrejurimile hotelului. Acest hotel este situat într-o zonă de promenadă, umbrită de palmieri, care are magazine de suveniruri.
A doua zi de dimineață am luat micul dejun și am mers la plaja hotelului. Am stat câteva ore pe plajă unde am făcut și prima baie pe anul 2021 și a doua în Marea Roșie (prima dată a fost în Iordania).
După ce am luat prânzul am plecat în prima excursie. Am mers să vizităm orașul Hurghada. Primul loc pe care l-am vizitat a fost Marina – noul port al orașului Hurghada. Acolo ne-am plimbat pe promenadă unde am văzut foarte multe yahturi. La un restaurant am văzut și o poză a lui Che Guvera și m-am amuzat.
Mai departe am mers să vizităm piața de pește din Hurghada care era lângă Marina până unde am mers pe jos. Am văzut foarte mulți pești și am văzut portul vechi cu bărci de pescari. De acolo am mers să vizităm Moschea Al Mina, cea mai importantă moschee din Hurghada.
Moschea arăta foarte frumos și acolo am primit mai multe informații despre Islam. De la moschee am mers la o parfumerie unde am aflat mai multe lucruri despre parfumuri făcute în Egipt și am încercat mai multe arome.
Apoi am mers la un magazin de unde mi-am cumpărat o haină tradițională egipteană. Ultimul obiectiv pe care l-am vizitat a fost un atelier de confecționat papirus. Acolo am văzut cum se face papirusul și am admirat mai multe papirusuri. Ne-am întors la hotel, am luat cina și ne-am culcat.
A treia zi ne-am trezit la ora 4 dimineață pentru că mergeam la Luxor. Până la Luxor am făcut cu autocarul 4 ore. Mai întâi am traversat o parte din Deșertul de Vest (care face parte din Deșertul Sahara).
Pe drum ne-am oprit la o cafenea de unde am văzut răsăritul de soare și am făcut câteva fotografii. De la Hurghada până la Luxor am trecut prin mai multe chekpoint-uri și am fost însoțiți de o mașină de poliție în față și un om de la securitate în autocar.
După aceea am ajuns la Nil și am trecut prin orașul Qena unde am văzut cât de grea este viața egiptenilor din acea zonă. Din orașul Qena până în Luxor am mers pe lângă un canal unde am văzut câmpuri agricole și case ale egiptenilor.
Primul obiectiv pe care l-am vizitat în Luxor a fost Templul Karnak care este un templu foarte interesant unde există mai multe sculpturi, obeliscuri și coloane foarte frumoase.
De la Templul Karnak am mers să vizităm Muzeul de Papirus din Luxor de unde mi-am cumpărat un papirus pe care era scris numele meu. Mai departe am mers în portul din Luxor de unde am luat barca pentru o croazieră pe Nil până pe malul vestic. De pe mal am văzut Templul Luxor care nu l-am vizitat (dar vreau să-l văd data viitoare când mai ajung prin Luxor).
De pe barcă am văzut vasele de croazieră care erau în port și am văzut și clădirile de pe mal. Cel care conducea barca m-a lăsat să o manevrez câteva minute. Apoi am ajuns pe malul vestic pe o insula unde am văzut plantații de bananieri și crocodili. Tot pe insulă am băut un suc din trestie de zahăr.
De pe insulă ne-am continuat croaziera până pe malul de vest unde am servit prânzul la un restaurant din apropiere. Pe drum spre restuarant am fotografiat și câțiva localnici de pe stradă.
Am luat prânzul la Restaurantul Crocodil unde am mâncat carne cu orez. De la restaurant am mers să vizităm Valea Regilor. Am ales mormintele lui Ramses III, Ramses IX, Ramses VI (cel mai interesant) și Merneptah. Mi-a plăcut foarte mult la Valea Regilor.
Mai departe am mers să vizităm templul Reginei Hatshepsut care este foarte interesant. În templu este un loc închis vizitatorilor și în care dacă plătești poți să intri să îl vezi. Eu am aruncat doar o privire din afară. De la templu am mers să vizităm Coloșii lui Memnon care a fost ultimul obiectiv turistic pe care l-am vizitat înainte de a ne întoarce la Hurghada.
Pe drum am trecut Nilul pe un pod spre malul de est. Pe drumul dintre Luxor și Qena am văzut un incendiu de vegetație. Am ajuns înapoi la Hurghada după aproximativ patru ore. Mi-a plăcut foarte mult la Luxor și vreau să mai revin (să văd mai multe morminte, să vizitez Templul Luxor și să zbor cu balonul deasupra Văii Regilor.
A patra zi am mers în deșert lângă Hurghada. Acolo m-am îmbrăcat în costumul tradițional egiptean și apoi am mers cu ATV-ul și cu boogie car. După aceea am plecat în deșert. Mai întâi ne-am oprit la o stâncă de unde se vedea foarte frumos deșertul.
Deșertul de aici din Egipt seamănă cu cel pe care l-am văzut în Wadi Rum în Iordania.
La coborâre ne-am dat drumul la vale pe nisip. Lângă dună era un magazin unde un beduin vindea Coca Cola și Fanta la 2 euro doza. L-am fotografiat pe beduin și pe fiica lui care era la magazin cu el.
După am mers la un sat de beduini și în drum am fotografiat un copac care este tipic african. Când am ajuns în satul de beduini am mers cu cămila câteva minute și am fotografiat mai mulți copii beduini din sat.
Tot în sat am gustat lipia beduinilor și am cumpărat ca suvenir o cămilă sculptată din lemn. În sat am văzut că aveau un magazin și o moschee. Am văzut și fântâna de unde își iau apă.
Din sat am mers să luăm cina într-un loc amenajat pentru spectacole, unde am văzut dansuri tradiționale ca dansul din buric și dansul cu flăcări.
Am văzut și un apus de soare foarte frumos. După ce s-au terminat dansurile ne-am întors la hotel în Hurghada.
A cincea zi am mers în port să ne îmbarcăm ca să facem snorkeling pe Marea Roșie și să vizităm Insula Giftun. Primul loc unde ne-am oprit era un recif de corali unde am făcut snorkeling. De mult timp îmi doream să fac snorkeling în Egipt pentru că știam că este cel mai bun loc din lume. Mi-a plăcut foarte mult. Mai făcusem o dată snorkeling la Marea Roșie în Aqaba Iordania, dar în Egipt a fost cel mai frumos. A fost mai interesant și decât în Australia la Marea Barieră de Corali pentru că apa era mult mai clară. (pentru că eram în anotimpul rece).
După ce am făcut snorkeling am mers pe Insula Giftun care m-ai este numită Maldivele Egiptului pentru că apa are culoarea verde – albastră.
După ce am debarcat pe insulă am mers pe plajă unde am stat la soare. Pe insulă am mers cu caiacul și m-am plimbat de-a lungul insulei pe plajă. Apoi am urcat pe o terasă să văd de sus plaja.
Pe plajă sunt un leagăn și un hamac dar nu am mers la ele pentru că apa era foarte rece. După două ore de stat la plajă ne-am întors înapoi la Hurghada. La hotel am mai stat puțin pe plajă, am luat cina și ne-am culcat pentru că a doua zi trebuia să mergem la Cairo.
A sasea zi ne-am trezit la ora 2 dimineața și am plecat în excursia spre Cairo. Până la Cairo am făcut 5 ore. Pe drum ne-am oprit la o cafenea și ne-apoi să facem poze de pe autostradă orașului Galala, construit de curând. Drumul mergea printr-un deșert stâncos spre Cairo. Lângă Cairo se construiește noua capitală pentru că vechiul Cairo este foarte aglomerat pentru că locuiesc 30 de milioane de locuitori.
După 5 ore am ajuns în Cairo, cel mai mare oraș de pe continentul african. Era dimineață și nu era așa de aglomerat și primul loc pe care l-am vizitat a fost cartierul cu biserici ortodoxe copte din centrul vechi al orașului.
Am văzut două biserici și am mers pe străduțele din centrul vechi unde am văzut și Sinagoga Bin Ezra. Din cartierul copt am mers să vedem și Moscheea Amr.
Mai departe am mers să vizităm Muzeul de Egiptologie din Cairo care este situat lângă sediul Ligii Arabe și lângă Piața Tahrir. Muzeul de Egiptologie a fost foarte interesant pentru că sunt foarte multe exponate, cum ar fi statuile lui Ramses și multe mumii.
De la muzeu am mers în port să facem o croazeră pe Nil în mijlocul orașului Cairo. Plimbarea mi-a plăcut foarte mult pentru că am văzut multe clădiri interesante și am văzut de pe barcă cel mai înalt turn din Africa.
După plimbare am mers să luăm prânzul la un restaurant în Giza de unde se vedeau piramidele. Apoi am plecat să vizităm în sfârsit piramidele unde eram tare fericit să ajung pentru că îmi doream de foarte mult timp să le văd.
Mai întâi am mers să vizităm piramida lui Kheops cea mai mare și cea mai importantă. Mai sunt acolo și trei piramide mici. De la piramida lui Kheops am mers la cealaltă piramidă de unde am luat o șareta cu un cal (cam chinuit) până pe un deal de unde se vedeau foarte frumos toate cele 3 piramide mari și cele mici. Tot de acolo se vedea foarte frumos și orașul Cairo.
După aceea am mers să vizităm Sfinxul de unde se văd foarte frumos cele trei piramide. Lângă Sfinx era un magazin de unde mi-am cumăpărat mai mulți magneți.
După ce am vizitat Sfinxul am mers la parfumerie unde am probat parfumuri. De la parfumerie ne-am întors înapoi la Hurghada. La plecarea din Cairo am avut mai mult trafic de cât de dimineață. Ne-am oprit din nou la aceeași cafenea pe drum. În total de la Cairo până la hotel în Hurghada am făcut 5 ore.
A saptea zi de dimineață am stat la plajă și după amiaza am mers în El Gouna la jumătate de oră de Hurghada. El Gouna este cea mai luxoasă stațiune din Egipt. În El Gouna ne-am plimbat în Marina unde am văzut foarte multe yahturi, undele din ele erau înregistrate în Statele Unite, Italia, Egipt și câteva din insula cairaibiană Saint Kitis and Nevis.
Clădirile din El Gouna erau foarte interesante și am văzut și câteva vile foarte frumoase și o plajă foarte frumoasă. Acolo erau și câteva insule și canale care amintesc de Veneția, doar că toate clădirile erau moderne.
După mai mult de oră de plimbat prin marina am mers în centrul orașului El Gouna într-un magazin de souveniruri. Acolo mi-am cumpărat steagul Egiptului pentru colecția mea și un obelisc ca suvenir.
Din El Gouna am mers în centrul orașului Hurghada să mâncăm la restaurantul Star Fish, faimos pentru pește și fructe de mare.
A opta zi de dimineață înainte să mergem la aeroportul din Hurghada am stat puțin la plajă. După aceea am plecat la aeroport. La aeroport am înfoliat bagajele și am făcut check in in pentru zborul spre București.
La check in am primit un formular care trebuia să o completem pentru controlul de pașapoarte. După controlul de pașapoarte am mers la poartă unde am văzut că zborul nostru era singurul care pleca din aeroport.
După oră ne-am îmbarcat în avion și am decolat și am survolat Marea Roșie, Cairo, Marea Mediterană și Turcia. După 3 ore am ajuns înapoi în București.
Mi-a plăcut foarte mult în Egipt și vreau să revin ca să vizitez mai bine Cairo și Luxor. Vreau să văd și locuri care nu le-am vizitat, cum ar fi: Aswan, Abu Simbel, Alexandria, Peninsula Sinai, Dșertul Alb și Oaza Siwa.
Leave A Reply