O școală cu și din suflet

La sfârșitul anului școlar 2013-2014 ne-am găsit în situația de a lua o decizie importantă pentru viitorul lui David. Observasem înca din timpul clasei întâi, când David mergea singur la școală, că îi era din ce în ce mai greu să asimileze cunoștințele predate la școală. O clasă cu peste 30 de copii, o programă școlară intensă, neadaptată puterii de asimilare a lui David, un deficit de atenție încă prezent au făcut ca bagajul de cunoștințe școlare asimilate să fie extrem de scăzut.
A continua în aceeași direcție ar fi însemnat să acceptăm un decalaj important între David și colegii lui, care s-ar fi mărit vizibil în fiecare zi.
Am decis să ne îndreptăm către o școală din sistemul de învățământ particular.
Am văzut mai multe școli, David a fost evaluat de mai multe ori. Unele școli nu l-au acceptat pe David, iar pe altele le-am refuzat noi. A fost o perioadă foarte dificilă, atât pentru noi cât și pentru David. El a remarcat imediat avantajele școlilor private: mai puțini colegi în clasă, mai multă atenție din partea profesorilor, pe ansamblu o experiență mult mai plăcută. Așa că a fost destul de afectat de refuzurile primite din partea unor școli sau de limitările absurde pe care le impuneau altele. (de ex. educație unu la unu permanentă, lipsa unei integrări nici macar la orele de desen, muzică, educție fizică etc).
Am ajuns printr-o recomandare a prietenilor noștri Emil și Georgiana Chira la Școala Arc. Acolo, după discuții pertinente și evaluarea lui David, am fost acceptați. Conducerea școlii și profesorii au înțeles cu adevărat situația lui David. Împreună cu colegii, l-au înconjurat pe David cu multă dragoste și atenție. După prima săptămâna de școală, în care programul intensiv – uneori până la ora 16 – l-a surprins și obosit pe David, el ne-a uimit, spunându-ne în dimineața de vineri: “Îmi place la școala Arc!”.
Au trecut deja două luni. Ce vă putem spune până acum? David vine acasă cu noțiuni și informații învățate de școală. Nu îi este ușor. Educația lui continuă acasă, unde împreuna cu mami petrece cel puțin două – trei ore zilnic repetând ce a făcut la școală sau completându-și temele. Coordonatoarea terapiei lui David consideră că suntem pe direcția corectă. Așa credem și noi. Este un efort imens, atât pentru David, cât și pentru noi.
Unii dintre voi ar putea spune că am renunțat prea ușor la școala de stat. Din păcate, cu toate eforturile pe care le fac părinții, profesorii și învățătorii, integrarea în școala de stat a copiilor autiști este o luptă grea, inegală, pe care mulți am (au) pierdut-o.
De mai multe ori în acest blog m-am referit la viața noastră cu David ca la o aventură. Este o aventură, de multe ori extremă. Din fericire, aceasta ascensiune nu o facem “la liber” ci asigurați punctual. Suntem ghidați de oameni minunați pe care Dumnezeu ni-i scoate în cale.
Mulțumim întregii echipe de la Școala Arc, condusă de Doamnele Daniela Costăchel și Ramona Giurgea. David se simte minunat aici, a participat deja la mai multe evenimente extrașcolare. Vă atașăm câteva fotografii de la petrecerea de Halloween.

IMG_4499.jpgIMG_4553.jpgIMG_4567.jpgIMG_4663.jpgIMG_4761.jpgIMG_4836.jpg

Împărtășește...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0

10 Responses

 1. Mariana Burada
  24 noiembrie 2014
  • Mihai Stescu
   24 noiembrie 2014
 2. patricia bogaci
  24 noiembrie 2014
  • Mihai Stescu
   24 noiembrie 2014
 3. Victoria
  24 noiembrie 2014
  • Mihai Stescu
   24 noiembrie 2014
 4. Vlad
  24 noiembrie 2014
  • Mihai Stescu
   28 noiembrie 2014
 5. mihai
  25 noiembrie 2014
  • Mihai Stescu
   28 noiembrie 2014

Write a response