Mâini cuminți – de Ana Dragu – un mini ghid de supraviețuire pentru părinți de copii autiști

Maini cuminti copilul meu autist

Maini cuminti copilul meu autist           de Ana Dragu

Auzisem de cartea doamnei Ana Dragu în Dilema Veche, dar nu am citit-o decât azi. Mi-au trebuit două ore să parcurg paginile unei cărți care prezintă aventurile autoarei și a celor doi copii ai săi, Sașa și Aria. Sașa e autist și Ana (mama lui)  și Aria (sora lui) luptă zi de zi cu societatea în care Sașa (ca de altfel toți copiii autiști) a venit prea devreme. Citind această carte regăsesc din dilemele cu care ne-am confruntat de când am aflat și noi că David este autist. Cred că însuși Ana Dragu și-ar fi dorit o astfel de carte atunci când a aflat cu stupoare că băiatul ei suferă de autism: ”Îmi pare rău, autism. Și probabil și retard mintal, deși are privirea inteligentă. Autism. E ca o loterie. Nu vă pot spune cum va fi peste câțiva ani.”
Îmi aduc aminte și acum de post it-ul alb pe care primul medic a scris primul diagnostic oficial al lui David: AUTISM ÎNALT FUNCȚIONAL. Acel medic nu putea să prevadă viitorul. Dar întoarcerea în timp oferită de cartea Anei Dragu narează o aventură fantastică prin care au trecut cei trei. Acum Sașa vorbește, citește, cântă la pian, iar mama lui conduce o asociație care ajută copiii cu autism în Bistrița. Un gând bun pentru Aria, sora lui, care este, de departe, cel mai bun terapeut al lui Sașa.
Recomand cu căldură cartea, m-a purtat cu nostalgie prin momente foarte triste, dar și prin situații extrem de amuzante care ne fac să uităm de greutăți și să ne îmbrățișăm copiii (pe cei care acceptă aces gest…) autiști sau tipici. Cartea se găsește în librării, dar veți găsi și ediția digitală în magazinele online. (e o idee foarte bună, în acest fel va putea fi cumpărată și după epuizarea edițiilor tipărite). Dați mai departe!

Împărtășește...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0

No Responses

Write a response